veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Criminaliteit op reis

Criminaliteit komt in alle landen voor. In iedere stad zijn zakkenrollers, straatrovers, oplichters en dieven. In de meeste gevallen geldt: hoe armer de omgeving, hoe hoger de criminaliteitscijfers. Een toerist is makkelijk herkenbaar voor de lokale dief en is hierdoor een makkelijke prooi. Een toerist kent de omgeving niet, spreekt de taal niet en doet vaak geen aangifte. Je valt een stuk minder op zonder het toeristen Hawaïshirt, strohoed, zonnebril, fototoestel om je nek en heuptas of rugtas om. Pas je aan aan de omgeving voor zover dat mogelijk is. Op sommige plekken is dat heel lastig. Als boomlange Europeaan val je heus wel op tussen de overwegend kleine Filippijnen en als blanke Europeaan zien ze in een traditioneel indianendorp heus wel dat je daar niet thuishoort.

Kwetsbaarheid
Juist op vakantie kun je kwetsbaarder zijn door de vakantiesfeer waarin je zit. Waar je in Nederland altijd op je hoede bent waar dat nodig is daar laten toeristen op vakantie regelmatig een steekje vallen. Op het moment dat je je realiseert dat jouw fotocamera in het land waar je bent evenveel waard is als het maandsalaris van een gemiddelde werknemer dan zou je mogelijk iets voorzichtiger met je spullen omgaan op reis.

 

Zakkenrollers
Zakkenrollerij is diefstal van portemonnee, geld of ander waardevol goed welke op de persoon of in een tas wordt meegedragen, zonder dat dit door het slachtoffer op dat moment wordt bemerkt. Zakkenrollers zijn zowel mannen, vrouwen als kinderen. Zakkenrollers werken vaak in groepjes. De zakkenroller maakt gebruik van getrainde onopgemerkte vingervlugge bewegingen, afleiding, de gelegenheid en drukte. Een druk bezochte markt, een bezienswaardigheid of druk station zijn voorbeelden van het ideale werkgebied.

Veel voorkomende zakkenrollerij trucs:
- iemand vraagt aan u de weg, de tijd of iets anders en leidt u hierdoor af, waardoor een handlanger op dat moment zijn slag kan slaan.
- men schermt af met een jas, krant of tas af waardoor men ongezien uw broekzak of tas kan doorzoeken.
- men loopt tegen u aan, duwt of trekt, waardoor u niet bemerkt dat u op dat moment wordt gerold.

Vaak is het de zakkenroller te doen om het contante geld wat u bij u draagt. Maar ook een creditcard of bankpas is zeer waardevol. Meestal ontdekt u pas te laat dat uw portemonnee is gestolen en is de dader er al met de buit vandoor. Zolang een creditcard niet geblokkeerd is kan deze worden gebruikt in winkels. Als uw pincode bij de bankpas aanwezig is kan hiermee
geld worden opgenomen. Het is dus van belang dat u na ontdekking van diefstal uw creditcard, visacard, of andere bankpassen zo snel mogelijk blokkeert.

Uzelf beter beschermen tegen zakkenrollerij is niet moeilijk. Wees zoals altijd alert op uw spullen, vooral op druk bezochte plaatsen. Draag uw portemonnee bij voorkeur niet in uw achterzak of in een tas, maar in uw broekzak of binnenzak. Wanneer u toch gebruik maakt van een tas, draag de tas aan de voorzijde en zorg ervoor dat de sluiting van de tas aan de lichaamszijde zit. Doe uw arm over uw tas. Laat u niet door vreemden afleiden. Loop niet opzichtig rond met dure sierraden, veel geld of kostbare spullen. Neem nooit meer contant geld mee dan dat u denkt nodig te hebben. Bij het gebruiken van uw bankpas in winkels of bij banken altijd bij het intoetsen uw pincode afschermen.

Straatroof
In tegenstelling tot de zakkenroller gaat een straatrover grof te werk. De straatrover grijpt uw tas of gouden ketting en rent (of rijdt) er vandoor. Bij straatroof worden dreigen met wapens of gebruik van geweld helaas soms niet geschuwd. Wanneer u slachtoffer bent van straatroof denk dan aan uw eigen veiligheid. Meewerken en gewoon afgeven wat de rover wil kan soms
beter zijn voor uw gezondheid dan de held uithangen. U kunt zich beschermen tegen straatroof door niet opzichtig te doen op straat met veel geld en dure (gouden) sierraden. In sommige landen of in bepaalde wijken van steden is het verstandig sierraden maar even thuis te laten. Houd een schoudertas tegen uw lichaam met een arm eroverheen. Gebruik uw gezond verstand.

Skimmen
Skimmen is het op illegale wijze kopiëren van een bankpas of giropas. Het skimmen, ook wel skimming genaamd, van bankpassen wordt veelal door internationaal opererende Oost-Eurpese bendes uitgevoerd. De betaalautomaat of pinautomaat wordt voorzien van een apparaatje wat een kopie maakt van de magneetstrip van de betaalkaart. Op deze wijze kan men met deze gekopieerde gegevens de bankpas namaken. Om de gekopieerde bankpas te kunnen gebruiken moet men ook de bijhorende pincode weten. De pincode wordt vaak bemachtigd doordat nabij de pinautomaat of betaalautomaat een kleine camera is verstopt welke de pincode afleest wanneer u deze intoetst. Ook kan het zijn dat een persoon in de buurt meekijkt om zo de pincode te achterhalen. a het namaken van de bankpas wordt onmiddellijk geld van uw bankrekening opgenomen.

Beschermen tegen skimmen
Controleer voordat u uw bankpas in een betaalautomaat stopt of (voor zover mogelijk) er niets vreemds is aan de automaat. Wanneer u met uw bankpas ergens betaalt of geld opneemt, scherm dan altijd en overal bij het intoetsen van uw pincode goed af. Laat u nooit afleiden tijdens een geldtransactie.

 

Geldwisseltruc
Een persoon op straat spreekt u aan en vraagt aan u of u geld kunt wisselen. Terwijl met de wijsvinger in uw portemonnee naar het benodigde muntje wordt gewezen, lukt het de dief om ongezien met zijn pink en ringvinger briefgeld weg te nemen. Bij het wisselen van grote coupures kan u soms worden bedrogen en aanzienlijk minder geld terugkrijgen.
Laat nooit iemand met zijn vingers in of nabij uw portemonnee komen om even iets aan te wijzen of te pakken. Wissel geen geld op straat bij vreemden.

Bankpas diefstal
Een geldautomaat vraagt om extra alertheid tijdens het pinnen. Laat u nooit afleiden tijdens de geldtransactie. Toets uw pincode altijd dusdanig in dat dit niet voor anderen om u heen is te zien. Scherm bij het intoetsen van de pincode met uw hand af. Ook hier worden door dieven trucs gebruikt om u af te leiden. Een voorbijganger attendeert u op een geldbriefje of gouden trouwring die voor uw voeten ligt. Is deze van u?
Nee, natuurlijk niet. Terwijl u bukt neemt de handlanger uw pinpas uit de bankautomaat. Uiteraard had hij uw pincode wel gezien.

Balletje-balletje
Balletje-balletje is een illegaal spel wat in veel vakantielanden op straat wordt gespeeld. Het spel wordt veelal gespeeld op een stuk karton of knullig tafeltje. Drie notendoppen of bekertjes, een balletje en een sluwe oplichter vormen het spel. Bij het balletje balletje spel wordt gewerkt met handlangers die het spel meespelen om ervoor te zorgen dat u ook meedoet. U krijgt de indruk dat u het spel door heeft en besluit een gokje te wagen. Door vingervlugge bewegingen wordt u helaas op het verkeerde been gezet en bent u de inleg kwijt. Het balletje ligt onder geen van de drie dopjes. Het balletje wordt weer in het spel gebracht nadat u heeft ingezet, op het lege dopje dan wel te verstaan. Het straatspel trekt veel bekijks bij omstanders. Wees vooral hier extra op uw hoede voor zakkenrollers.

Verkopers
Rozenverkopers, horlogeverkopers, fruitverkopers, strandverkopers,......we kennen ze allemaal. Ze lopen over de terrassen en over de stranden. Ze zijn vaak opdringerig en je komt ze om de vijf minuten tegen. Over het algemeen zijn dit geen dieven, maar zijn het illegale verkopers die hun goederen en diensten zonder vergunning aanbieden. De eerste speciale prijs die voor u wordt gemaakt is vaak aan de hoge kant. Let u niet goed op of kent u de lokale valuta niet dan betaalt u de hoofdprijs. Afdingen is in de meeste landen heel normaal. Noem uw lage prijs en houdt u daaraan. Als u maar lang genoeg volhoudt zult u merken dat uw prijs ook haalbaar is. Heeft u geen interesse, laat dit dan ook duidelijk merken en wijs het af, kijk weg, loop door en ga geen gesprek aan.

Bedelaars
Sommige mensen hebben niets en leven op straat. Hier vragen ze u om een kleine bijdrage. Het is aan uzelf of u geld aan de bedelaar geeft. Er zijn echter nep bedelaars. Kleine kinderen worden vaak gebruikt om geld te bedelen. Schooiend lopen (zigeuner)kinderen over het terras. En op de achtergrond loopt diegene bij wie al het bedelgeld moet worden ingeleverd.
Er zijn zelfs gevallen bekend in India en Bangladesh waar kinderen opzettelijk worden verminkt, lichaamsdelen worden geamputeerd, om zo als bedelaar te kunnen worden gebruikt. Geld geven in deze gevallen is het in stand houden van onmenselijke praktijken. Het is verstandiger om in plaats van geld iets anders te geven zoals eten of drinken.

Corrupte agenten en nepagenten
In sommige landen is de politie corrupt. Over de hoogte van de boete is zelfs onderhandeling mogelijk. De toerist krijgt een hoge boete en moet deze ter plaatse contant betalen. Als u het idee heeft dat u het slachtoffer bent van een corrupte agent, of misschien zelfs een nepagent, betaal nooit ter plaatse de boete. Vraag altijd naar het politielegitimatiebewijs. Zeg dat u meegaat naar het politiebureau om daar de boete te betalen.

Slachtoffer....wat dan?
En als het toch slachtoffer bent geworden van zakkenrollerij, straatroof, diefstal of verlies van uw betaalmiddelen:
- Blokkeer zo snel mogelijk al uw bankpassen en creditcards die u mist.
- Doe aangifte in het land waar u zich op dat moment bevindt. Vraag een kopie van deze aangifte, deze heeft u nodig voor uw verzekering.

 

Telefoonnummers bankpas blokkeren
Als u uw bankpas, giropas of creditcard vermist kunt u 24 uur per dag telefonisch contact opnemen met onderstaande
telefoonnummers om uw pas te blokkeren.

Telefoonnummer blokkeren bankpas:
ABN AMRO (vanuit Nederland): 0900-0024
ABN AMRO (vanuit buitenland): +31 102411720
ING Bank: +31 (0) 58 212 60 00
Rabobank (vanuit binnenland): 088-7226767
Rabobank (vanuit buitenland): +31 887226767
Overige banken (vanuit binnenland): 0800-0313
Overige banken (vanuit buitenland): +31 (0) 30 2835372

Telefoonnummer blokkeren creditcard:
ABN AMRO (vanuit binnenland): 0900-8016
ABN AMRO (vanuit buitenland): +31 342453382
American Express: +31 (0)20 5048000
ING: +31 (0)58 2126000
Rabobank: +31 (0) 499499112
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie