veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Drinkwater

In Nederland is het leidingwater van dermate hoge kwaliteit dat het normaal gesproken uitstekend bruikbaar is als drinkwater. Deze vanzelfsprekendheid geldt echter niet voor alle landen ter wereld. In heel veel landen is kraanwater niet geschikt voor menselijke consumptie of moeten er eerst handelingen gedaan worden voordat je het kunt drinken. Ook zijn er nog steeds plekken te vinden waar kraanwater simpelweg niet aanwezig is. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waarbij het niet aanwezig zijn van een waterleidingnetwerk de meest voorkomende is.

Risico
Omdat drinkwater ook op reis één van de eerste levensbehoeftes is, vormt onveilig water een gezondheidsrisico op vakantie. Wie geen veilig drinkwater ter beschikking heeft loopt kans op diarree, braken maar ook op ernstige aandoeningen zoals hepatitis A, cholera, kinderverlamming en tyfuskoorts. Om het risico op besmettingen via onveilig drinkwater te voorkomen dient u allereerst te weten of het leidingwater op uw bestemming veilig te gebruiken is als drinkwater of niet. Op basis van die informatie kunt u beslissen of u kraanwater wel of niet gebruikt als drinkwater.

 

Smaak
Er zijn verschillende manieren om water te zuiveren. Voor de desinfectie wordt in Nederland vooral gebruik gemaakt van ozon of UV-licht. In andere landen wordt het in Nederland niet meer als primaire desinfectiemiddel toegestane chloor nog wel op grote schaal gebruikt. Dit kan zorgen voor een (soms sterke) bijsmaak van chloor aan het leidingwater. Dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit van het water wat betreft de gezondheid.

Veilig drinkwater
In het geval dat op een reisbestemming het kraanwater veilig is kun je zonder enige beperking het water gebruiken als drinkwater, om mee te koken of om de tanden mee te poetsen. Ook vormen ongeschilde en/of rauwe groente- en fruitsoorten op die bestemming geen grotere bron op bacteriologische besmettingen. Virussen die o.a. besmettelijke geelzucht over kunnen brengen, worden door de aanwezigheid van veilig drinkwater niet geëlimineerd.

Twijfels over de veiligheid van het leidingwater
Indien er ook maar enige twijfel bestaat of het leidingwater vrij van risico’s te drinken is kunt u beter uit voorzorg gebruik maken van flessen mineraalwater. Let in dat geval bij restaurants op dat er een afgesloten fles water geserveerd wordt in plaats van een karaf en probeer ijsklontjes in het drinken achterwege te laten.

Onveilig leidingwater
Indien het kraanwater om wat voor reden dan ook niet zuiver genoeg is om als drinkwater te dienen, dan moet er altijd gebruik gemaakt worden van flessen mineraalwater. Vermijd ook absoluut het eten van ongeschild fruit of rauwe groentes, laat uw drankjes zonder ijsblokjes serveren en spoel uw tanden na het poetsen met mineraalwater.

Zelf water zuiveren
Als er geen zuiver drinkwater of mineraalwater voorhanden is dan kunt u het beste zelf uw water zuiveren. Reizigers die redelijkerwijze kunnen verwachten dat er een kans bestaat dat ze zonder drinkwater kunnen komen te zitten die zouden daarom een aantal basiszaken in hun reisbagage moeten hebben.
Omdat naast zand (onaangenaam) er ook zaken als virussen, bacteriën, chemicaliën en parasieten in water kunnen zitten moet u een aantal stappen doorlopen om het water te zuiveren:
1) Zeef het water. Dat kan door middel van een (koffie)filter, een t-shirt, een theedoek of een zakdoek. Hiermee haal je het meeste zand eruit.
2) Kook het water. Door het water enkele minuten goed door te laten koken worden de meeste mogelijke ziekteverwekkers gedood
3) Ontdoe het water van chemicaliën. Norit bindt de meeste chemicaliën aan zich. Door Norit (eventueel gemalen) aan het water toe te voegen na het koken zorg je ervoor dat de meeste chemicaliën (indien aanwezig) verwijderd worden. Het water dient daarom daarna wel opnieuw gezeefd te worden. Handig is om in plaats van Norit het water direct te zeven door een filter met koolstofelement. Dit heeft hetzelfde effect
Een andere manier om water te zuiveren is door middel van chemicaliën:
1) Zeef het water. Dat kan door middel van een (koffie)filter, een t-shirt, een theedoek of een zakdoek. Hiermee haal je het meeste zand eruit.
2) Voeg chloor (Hadex) toe aan het water (vijf druppels op iedere liter water) en wacht vervolgens een half uur
3) Voeg jodium toe aan het water (eventueel Betadine). Van een jodiumoplossing heb je 2 tot 4 druppels nodig, van Betadine 7 druppels per liter water. Jodium doodt de laatste ziekteverwekkers. Laat het water weer minimaal een half uur staan.
4) Om de vieze smaak van het water tegen te gaan kunt u na het zuiveren vitamine C-tabletten, limonadesiroop, limonadepoeder of suiker toevoegen
Methode nummer drie is de meest handige. Er zijn speciale waterfilters te koop die helemaal gericht zijn op het (onderweg) zuiveren van water om daarna te dienen als drinkwater. Wie de kans redelijk tot groot acht dat er op reis zelf water gezuiverd dient te worden, die ontkomt eigenlijk bijna niet aan het aanschaffen en meenemen van een waterfilter.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie