veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Extreem weer

Een ding waar je op reis eigenlijk altijd mee te maken krijgt is het weer. Zelfs al zou je helemaal niet buiten komen dan kan het weer altijd nog invloed hebben op het reizen zelf. Denk hierbij aan vertragingen en annuleringen van vluchten in het geval van mist, storm of zware sneeuwval of aan slechte rijomstandigheden voor auto’s op de wegen. Het weer is voor veel mensen zelfs een reden om voor een bepaalde bestemming te kiezen. In de zomer kun je kiezen voor een zonzekere bestemming zoals Griekenland of Turkije, in de winter mogelijk bewust voor kou om te kunnen gaan skiën. Wintersport- en zonvakanties zijn zeer afhankelijk van het weer. Als het te warm, te koud of te nat is dan kan een vakantie zomaar helemaal in duigen vallen. Het weer kan echter ook voor een ware horrorvakantie zorgen. De natuurelementen kunnen onder extreme weersomstandigheden een grote bedreiging vormen. Het is daarom van belang te weten welke extreme weersomstandigheden voor kunnen komen op jouw reisbestemming zodat je hierop goed kunt anticiperen. Het kennen van klimaatgegevens behoort eigenlijk tot een standaard reisvoorbereiding.

Wat is extreem weer?
Extreem weer betreft de verste grenzen van het weer. Extreem weer kan absoluut zijn, waarbij de weersomstandigheden globaal gezien extreem zijn. Extreem weer kan ook relatief zijn, zoals sneeuw op plekken waar normaal gesproken de temperatuur nooit onder het vriespunt komt of een hittegolf in Scandinavië. Het relatieve extreme weer bevindt zich op of buiten de grenzen die klimatologisch voor de betreffende plaats gelden. Als je op reis gaat moet je hier altijd rekening mee houden. Als het ergens warm is, dan moet je er vaak ook rekening mee houden dat het heet kan worden. In gebieden waar het in de winter koud kan worden moet je rekening houden met de mogelijkheid op extreme kou en/of zware sneeuwval. Vaak is het een kwestie van gezond verstand gebruiken en voldoende op de hoogte zijn van het klimaat van je reisbestemming.

 

Absoluut extreem weer
Extreem weer in de absolute vorm is eigenlijk weer dat globaal gezien richting uitersten gaan. Denk hierbij aan orkanen, extreme hitte, extreme kou, droogte, zware zandstormen, sneeuwstormen, zware regenval, zware sneeuwval, zeer dichte mist, tornado’s, zwaar onweer, een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid of zelfs een combinatie van deze verschijnselen. Extreem weer vraagt vaak om speciale materialen en kleding. Bij de meest extreme vormen is de natuur bijna of helemaal niet te trotseren voor mensen.

Orkanen
Een orkaan of hurricane is een tropische storm die orkaankracht bereikt heeft (minimaal 119 kilometer per uur).
Op onze pagina over orkanen lees je alles over orkanen.

Extreme hitte
Warm en zonnig weer op vakantie is voor velen juist de reden om op vakantie te gaan. Lekker op het strand of aan het zwembad genieten van zomers weer is voor velen een must. Als er echter sprake is van extreme hitte dan wordt het ineens een stuk minder aangenaam. Landen waar extreme hitte vrij regelmatig voorkomt zijn Egypte, Saoudi Arabië, Libië, Egypte, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (o.a. Dubai, Abu Dhabi). Je kunt echter ook op bestemmingen in Europa al geconfronteerd worden met zeer hoge temperaturen. Turkije, Griekenland, Cyprus en Spanje kennen vrijwel ieder jaar wel een hittegolf waarbij temperaturen oplopen tot veertig graden of hoger. Hetzelfde geldt voor delen van Italië. Zo loopt het kwik op Sicilië geregeld op naar zeer hoge waardes in de zomer.
Bij temperaturen boven de 35 graden komen er gezondheidsrisico’s om de hoek kijken. Zo heeft ons lichaam bij blootstelling aan dergelijke temperaturen moeite om haar warmte kwijt te kunnen. Een zonnesteek ligt al snel op de loer. Een zonnesteek herken je door duizeligheid en/of misselijkheid en/of hoofdpijn. Voor jonge kinderen, oudere mensen en personen met een slechte gezondheid kan een zonnesteek zelfs levensbedreigend zijn. Om een zonnesteek te voorkomen kun je bij extreme hitte het beste de buitenlucht zoveel mogelijk vermijden. Ga je wel naar buiten vermijd dan zoveel mogelijk direct zonlicht. Draag luchtige bedekkende kleding, een hoed of pet en een zonnebril. Drink in ieder geval meer dan voldoende. Twee liter per dag is het minimum. Beter nog is voor volwassenen drie tot vier liter, bij voorkeur water.

Extreme kou
Op de Zuidpool, in hooggebergtes en binnen de noordpoolcirkel komt extreme kou voor. Ook in gebieden met een gematigd of koel landklimaat kan extreme kou voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is Siberië, waar temperaturen in de winter gemakkelijk richting de min veertig tot min vijftig graden gaan. Bij dergelijke temperaturen is het voor mensen buiten niet meer uit te houden. Ogen, lippen en ledematen kunnen bevriezen. Zelfs met veel beschermende kleding kun je het in de buitenlucht slechts gedurende korte tijd uithouden. Indien je naar een gebied gaar waar extreme kou voorkomt of voor kan komen, zorg dan voor deskundig advies en een goede reisvoorbereiding. Bespaar niet op een goede uitrusting, want van alle mogelijke extreme weersomstandigheden is extreme kou één van de aller-gevaarlijkste.

Droogte
In sommige films zie je dat mensen in een woestijn verdwalen en uiteindelijk door de droogte sterven. Droogte is in het geval je niet beschikt over drinkwater levensgevaarlijk. Een mens kan dagen zonder eten, maar niet zonder drinken. Zorg er daarom altijd voor dat als je er op uit trekt dat je ruim voldoende drinkwater bij je hebt. Een sixpack met anderhalve liter mineraalwater meenemen in je (huur)auto is een kleine moeite. Het kan in noodgevallen wel je redding zijn.

 

Zandstormen
Vooral in woestijngebieden en landen die in de buurt van woestijnen liggen kunnen zandstormen voorkomen. Een flinke zandstorm kan het dagelijks leven bijna helemaal plat leggen. Tijdens een zandstorm kunnen je ademhalingsstelsel en ogen flink aangetast worden. Voor veel gebieden geldt dat zandstormen vooral binnen een vaste periode voorkomen. Zo is de kans op een zandstorm op het Arabisch schiereiland het grootste in de lente en aan het begin van de zomer. Zorg ervoor dat je flexibel bent wat betreft je reisschema in periodes waarin zandstormen op je reisbestemming voor kunnen komen. Ga indien het niet nodig is ook geen trektochten maken als er een verhoogd risico op zandstormen is.

Sneeuwstormen
Sneeuwstormen zijn bijna net zo gevaarlijk als zandstormen. Tijdens een flinke sneeuwstorm is het zicht zo slecht dat je compleet gedesoriënteerd kunt raken. In skigebieden behoren sneeuwstormen naast lawines tot de grootste gevaren waar je mee te maken kunt krijgen. Met name Canada en het noorden van de Verenigde Staten staat bekend om de plotseling opstekende blizzards. Ook in het Midden-Oosten is het in de winter geregeld prijs. Zo heeft Iran de twijfelachtige eer de meest dodelijke sneeuwstorm ooit te kennen. Op 9 februari 1972 zijn naar schatting meer dan vierduizend mensen omgekomen als gevolg van een extreem zware sneeuwstorm.

Zware regenval
Indien er veel regen binnen relatief korte termijn valt dan is dat een direct gevaar voor het verkeer. Het zicht wordt flink gehinderd en wegen kunnen lastiger begaanbaar worden of zelfs veranderen in kolkende rivieren. Zware regenval kan zorgen voor overstromingen en/of modderstromen en/of aardverschuivingen. Zware regenval kan in veel verschillende landen voorkomen. De kans op zware regen is vaak maar net altijd seizoensgebonden. In tropische gebieden is de kans op extreme neerslag het hoogst in het regenseizoen.

Zware sneeuwval
Grote hoeveelheden sneeuw zijn mogelijk nog gevaarlijker dan grote hoeveelheden regen. Sneeuw beperkt het zicht nog meer. Ook zorgt het voor gladde wegen en indien er echt veel valt voor (tijdelijk) totaal onbegaanbare wegen. Als je pech hebt kun je onderweg zelfs compleet ingesneeuwd raken. Zware sneeuwval beperkt zich niet tot een aantal vaste gebieden maar kan ook in minder winterse landen voorkomen. Zo wordt je soms ook in Nederland, Schotland of zelfs Griekenland verrast door een flink pak sneeuw. Bij zware sneeuwval zullen luchthavens vrijwel altijd gehinderd worden met vertragingen en annuleringen ten gevolge. Landingsbanen sneeuwvrij houden is op het moment dat het flink sneeuwt vaak lastig tot compleet onmogelijk.

Zeer dichte mist
Bij zeer dichte mist wordt vooral het verkeer gehinderd. Waar en wanneer dichte mist voorkomt is meestal wel redelijk te voorspellen, waardoor je er niet door verrast hoeft te worden tijdens je reis. Houd er bij mistige rijomstandigheden rekening mee dat je reistijd flink verlengd zal worden. Haast en mist vormen een levensgevaarlijke combinatie.

Tornado’s
Een windhoos ofwel een tornado is een zeer lokaal en potentieel zeer vernietigend weersverschijnsel.
Alles over tornado’s lees je op de tornado pagina.

Zwaar onweer
Tijdens onweersbuien kan het flink spoken. Vooral tropische onweersbuien kennen vaak een zeer hoog aantal ontladingen binnen korte tijd. Tijdens zware onweersbuien moet je de standaard regeltjes hanteren zoals hoge punten vermijden, niet zwemmen en alles wat je thuis ook toepast.

Hoge relatieve luchtvochtigheid
De temperatuur is slechts één factor die bepalend is voor de warmtebeleving. Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid ervaar je warmte als nog warmer. Klam en zwoel weer is een combinatie van warm weer met vochtige lucht. Bij dergelijke omstandigheden kun je nog slechter dan bij droge warmte je lichaamstemperatuur regelen. Overmatig zweten kan het gevolg zijn, waardoor je kleding kletsnat kan worden. Vooral op tropische bestemmingen is dit iets waar je rekening mee moet houden. Probeer dan vooral veel katoenen kleding te dragen, indien mogelijk twee lagen over elkaar. Synthetische kleding kan ervoor zorgen dat je je warmte nog slechter kwijt kunt.
Een hoge luchtvochtigheid is voor mensen met long- of ademhalingsproblemen in grotere mate onaangenaam. Zeker als de temperatuur flink hoog is kunnen longpatiënten het flink benauwd krijgen. Houd daarom bij het kiezen van een vakantiebestemming rekening met de combinatie van warmte en een hoge luchtvochtigheid.

 

Klimaatgegevens
Op de site klimaatinfo.nl vind je de klimaatgegevens van duizenden bestemmingen wereldwijd terug. Naast de standaard klimaatinfo zoals gemiddelde temperatuur, neerslag en zonneschijn kun je ook zien hoe groot de kans is op extreem weer. Een ideaal hulpmiddel bij het uitzoeken van een reisbestemming en het voorbereiden op een reis.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie