veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies Oekraïne

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor Oekraïne.

Oekraïne (Ukraine) is een zelfstandig land buiten de Europese Unie en behoort tot de Gemenebest van Onafhankelijke Staten. De hoofdstad van Oekraïne is Kiev. Het land is bezig met hervormingen en verkeert in een economische en politieke crisis. Hierdoor kunnen er spanningen ontstaan. Het merendeel van de bevolking is arm. Oekraïne behoort tot de meest corrupte landen van de wereld, hoewel corrupte strafbaar is voor zowel de omgekochte als omkoper. Men probeert via wetgeving hier een oplossing voor te vinden, maar tot op heden is dat nog niet gelukt.
Het reizen door Oekraïne met eigen vervoermiddel wordt afgeraden. De lokale wegen en snelwegen zijn matig tot slecht van kwaliteit, daarnaast kan het deelnemen aan het verkeer gevaarlijk zijn. De lokale bevolking neemt het niet zo nauw met de verkeersregels. Dronkenschap en roekeloos rijden komt veelvuldig voor, hoewel in Oekraïne een nultolerantie is voor rijden onder invloed. Het openbaar vervoer is op veel plaatsen nog sterk verouderd. Mocht u kiezen voor een vliegreis naar Oekraïne, dan raden wij u af dit te doen met Ukrainian Meditteranaean Airlines, welke op de zwarte lijst staat bij de EU. Voor het reizen naar Oekraïne dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, welke minimaal nog zes maanden geldig is bij de inreis. Er is geen visum nodig voor Oekraïne indien u korter dan 90 dagen in het land verblijft.

 

Reisadvies Oekraïne

Voor Oekraïne geldt een gemiddeld risicoprofiel. Het reizen in Oekraïne is over het algemeen zonder groot gevaar. Als toerist dient men toch waakzaamheid te zijn. Kleine criminaliteit komt voor. Het wordt ontraden ’s avonds na zonsondergang aan het verkeer deel te nemen. Corruptie is in Oekraïne aanzienlijk hoger dan in de rest van Europa, hoewel men dit tracht aan te pakken. Door politie en oproerpolitie wordt het gebruik van geweld niet geschuwd.

Noodnummers in Oekraïne
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 102
Brandweer : 101
Ambulance / Eerste Hulp : 103
Nederlandse Ambassade (Kiev) : +38 044 4908 200
Gezondheidsrisico's in Oekraïne

Het risico op reizigersziektes en gezondheidsrisico’s is aanwezig in Oekraïne. De oorzaak hiervan heeft met name te maken met milieuvervuiling en hygiëne.

Er gelden geen verplicht vaccinaties en inentingen voor Oekraïne. Het wordt wel aanbevolen uzelf te vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Bij langer verblijf of bezoek aan specifieke delen van Oekraïne kan ook inenting tegen mazelen, teken encefalitis, TBC en Hepatitis B worden geadviseerd. Wij verwijzen u naar LCR voor up-to-date gezondheidsadvies.
De medische zorg en kwaliteit van ziekenhuizen is slecht. Sommige medicatie is slecht verkrijgbaar. Indien u medicijnen gebruikt is het verstandig hiervan zelf voldoende mee te nemen. Let hierbij op of het meenemen van medicijnen is toegestaan, wat daarvoor de richtlijnen zijn en of deze niet vallen onder verboden middelen.

Vervuiling
De verouderde industrie in Oekraïne zorgt voor een hoge luchtvervuiling en daarnaast bodemvervuiling wegens het lozen van zware metalen. Oekraïne behoort tot de top 10 van meest vervuilde plaatsen op aarde. Deze vervuiling zorgt voor gezondheidsrisico’s.

Stralingsrisico
In 1986 werd Oekraïne getroffen door de ramp in de kernreactor van kerncentrale Tsjernobyl (Chernobyl). Het gelijknamige dorpje Tsjernobyl waar de kerncentrale stond ligt 130 km ten noorden van Kiev. Tot op heden behoort Tsjernobyl tot de meest vervuilde plaatsen op aarde, en is in sommige gebieden nog steeds een hoge radioactieve straling aanwezig. Er worden excursies aangeboden naar Chernobyl, waarbij alleen delen worden bezocht waarbij de straling binnen toegestane hoeveelheden voorkomt. Aan het einde van de excursie wordt u onderworpen aan een stralingsmeting.
In hoeverre blootstelling aan radioactieve straling gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, en wat precies een aanvaardbare veilige stralingshoeveelheid is, kunnen wij u niet adviseren.

Het eten van riviervis wordt ontraden, wegens de vervuiling van het rivierwater.

Oekraïne heeft een hoog aantal seropositief (HIV) besmette inwoners.

Zorg voor een goed dekkende reisverzekering.

Leidingwater
Het water uit de kraan In Oekraïne is niet geschikt als drinkwater. Voor drinkwater en water voor bereiding van voedsel dient u gebruik te maken van bronwater uit een fles.

Natuurgeweld & extreem weer in Oekraïne

De kans op extreem natuurgeweld is klein, hoewel in het verleden Oekraïne te maken heeft gehad met aardschokken. Het is daardoor niet geheel uit te sluiten dat in de toekomst aardschokken voor kunnen komen.

Het overgrote deel van Oekraïne heeft een gematigd landklimaat, daarnaast is er in het zuiden een landklimaat. Dit klimaat zorgt voor droge en warme zomers en in de winter is er kans op extreem lage temperaturen en extreme sneeuwval.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : klein
kans op bosbranden : redelijk klein
kans op orkanen : nihil
kans op overstromingen : zeer klein
kans op tornado's : zeer klein
kans op extreme hitte : redelijk groot in de zomermaanden
kans op extreme kou : redelijk groot in de wintermaanden, met name landinwaarts

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over Oekraïne is te vinden op klimaatinfo Oekraïne.

Criminaliteit in Oekraïne

Straatcriminaliteit en berovingen komen voor. Veel voorkomende straatcriminaliteit zijn de zogenaamde geldwisseltrucs, zakkenrollerij en beroving. Het is bekend dat (bij discotheken) soms een verdovend middel in drankjes wordt gedaan, waarna het slachtoffer wordt beroofd.

In Oekraïne komt prostitutie veelvuldig voor. Tijdens het voetbal EK in 2012 werd Kiev overspoeld met prostituees die naar de hoofdstad trokken om een graantje mee te pikken. Naast prostitutie vindt men in Oekraïne sekstoerisme. Met name de havenplaats Odessa is een badplaats waar het sekstoerisme veelvuldig voor komt. Er zijn tal van huwelijk- en (online) datingbureaus die trachten Oekraïense jonge vrouwen te koppelen aan een westerse man (veelal van middelbare leeftijd). Daarnaast zijn er veel virtuele ontmoetingen via betaalde websites, waarvoor per minuut een bedrag wordt betaald. Hier zit echter een commerciële bedoeling achter, en zal nooit een daadwerkelijke ontmoeting in Odessa volgen. Het is bekend dat er in het verleden mannen voor niets naar Odessa zijn afgereisd om daar hun droomvrouw van internet te ontmoeten, die nooit is komen opdagen.

Een spontane flirt op straat of in een discotheek heeft vaak andere bedoelingen. Oekraine heeft een zeer hoog aantal seropositieve inwoners. Uiteraard is ook de kans op seksueel overdraagbare ziektes (SOA) aanwezig.

De politie (en oproerpolitie) zijn streng, machtig, en veelal corrupt. Corruptie is verboden, zowel de omkoper als de omgekochte. Het is mogelijk dat u op straat gecontroleerd wordt. Het is raadzaam als “buitenlander” uw reisdocument altijd bij u aanwezig te hebben, net zoals het telefoonnummer van de Ambassade, om vervelende (mogelijk malafide) procedures en hoge boetes te voorkomen.

Reizen naar en in Oekraïne

Wij ontraden u een vliegreis te boeken bij Ukrainian Mediterranean Airlines. Deze Oekraïense vliegmaatschappij staat op de zwarte lijst van de EU.

Deelnemen aan het verkeer is niet zonder risico’s. Ontraden wordt om ’s avonds aan het verkeer deel te nemen. De wegen en snelwegen zijn aanzienlijk slechter dan hier, men is druk bezig dit te vernieuwen. De verkeersregels worden niet altijd goed nageleefd. Daarnaast rijden veel lokale verkeersdeelnemers roekeloos of onder invloed van alcohol. Voor het rijden onder invloed van alcohol geldt overigens een zero-beleid.

Het fotograferen van militaire objecten is verboden en u dient voorzichtig te zijn met fotografie van openbare gebouwen.
Het is verboden om historische goederen uit te voeren die ouder zijn als 50 jaar (antiek), de controle hierop is groo..

Bomaanslagen, terreur en geweld in Oekraïne

De kans op grootschalig geweld door in Oekraïne is aanwezig wegens politieke crisis. Door de oproerpolitie wordt het gebruik van geweld niet geschuwd. Het advies is dan ook niet aanwezig te zijn in de nabijheid van anti-regeringsdemonstraties en protesten of op plaatsen waar deze worden gehouden, zoals het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.

 

Meer informatie over Oekraïne

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over Oekraïne vinden:
Oekraïne informatie op landen.net

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor Oekraïne, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie