veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Winterbanden

Winterbanden zijn autobanden welke speciaal zijn ontwikkeld voor winterse omstandigheden. Winterbanden zijn van een speciale rubbersamenstelling die bij koude temperaturen in sneeuw en op natte wegen beter presteren dan gewone zomerbanden. De profilering van winterbanden is anders en dieper om meer grip te creëren en beter water en vuil te kunnen afvoeren. Zodra de temperaturen onder 7 graden Celsius komen presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Door de lage temperatuur wordt het rubber van zomerbanden harder en verliest hierdoor zijn grip. Hierdoor adviseert men om uw zomerbanden te vervangen door winterbanden zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius gaat komen. Men zegt ook wel als de "R" weer in de maand zit, is het tijd de banden te vervangen.

Het profiel van nieuwe winterbanden is minimaal 9 mm. Bij een profieldiepte van nog maar 4 millimeter zijn de prestaties van winterbanden al flink teruggelopen en in sommige landen worden deze dan als zomerbanden beschouwd. Geadviseerd wordt winterbanden te vervangen zodra er 4 millimeter (of minder) profilering op aanwezig is. Hoewel winterbanden veiliger zijn en beter presteren bij winterse omstandigheden ligt er ook nog steeds de verantwoording bij de bestuurder. Bij sneeuw, ijzel, vorst en hevige regenval is het ondanks de goede prestaties van winterbanden verstandig om uw gezonde verstand te blijven gebruiken en uw snelheid aan te passen. Winterbanden zijn goed, maar kunnen geen wonderen verrichten.

 

Winterbanden advies
De verplichting voor het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen kan verschillend zijn per land, periode, het traject of de weersomstandigheden. Wetgeving over gebruik van winterbanden kan soms per land en per jaar veranderen. In sommige landen is het gebruik van winterbanden niet verplicht gesteld, maar eist men wel dat het voertuig is aangepast bij winterse omstandigheden. Bij zulke eisen kunt u maar beter winterbanden gebruiken en sneeuwkettingen bij u hebben. Het kan zeer vervelend zijn als u een bergpas moet doorkruisen en geen verplichte sneeuwkettingen bij u heeft, of als het weer plotseling omslaat uw auto niet is voorzien van winterbanden.
Winterbanden aanschaffen brengt kosten met zich mee, echter wanneer u op winterbanden rijdt slijten uw zomerbanden niet. Bespaar niet door slechts twee winterbanden te gebruiken op uw auto. Vervang altijd alle vier de banden en niet alleen de aandrijfwielen. Wanneer u tegelijkertijd verschillende soorten en merken winterbanden gebruikt kan het gedrag van de auto onvoorspelbaar worden. Banden zijn het enige contact tussen uw auto en het wegdek. Goede banden zorgen voor goede rijeigenschappen, kortere remweg en zorgen dus voor uw veiligheid. Het is dus verstandig niet te bezuinigen op zowel zomerbanden als winterbanden. Winterbanden presteren gedurende winterse weersomstandigheden beter dan zomerbanden. Winterbandentesten hebben dit aangetoond. Bij verblijf in, of reis door, bergachtige gebieden is het raadzaam tevens sneeuwkettingen bij u te hebben. Als u op wintersport gaat kunt u eigenlijk niet zonder winterbanden en sneeuwkettingen. Vindt u de aanschaf van nieuwe winterbanden of sneeuwkettingen te duur, dan kunt u deze ook huren of tweedehands aanschaffen. Het aantal bedrijven dat winterbanden verhuurt neemt steeds meer toe. Toch handig voor als je op wintersport gaat maar geen wintersloffen wilt kopen.

Winteruitrusting verplichting
In veel landen is verplicht gesteld dat auto's bij winterse weersomstandigheden voorzien moeten zijn van een winteruitrusting. Onder winteruitrusting wordt onder andere verstaan winterbanden en sneeuwkettingen of spijkerbanden. Maar ook antivries, voldoende en geschikte ruitenwisservloeistof en goede ruitenwissers vallen hieronder. Let erop dat u de ruitenwisservloeistof niet te veel verdund. Ook als in het reservoir nog zomervloeistof zit en u deze met wintervloeistof afvult verdunt u deze. Het verplichte gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen verschilt per land. Zo kan het gedurende een vaste periode zijn waarbij winterbanden verplicht zijn, of alleen een verplichting gelden bij daadwerkelijke winterse omstandigheden. Als een auto niet is voorzien van een verplichte winteruitrusting kunt u in sommige gevallen bij schade geheel of gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld. U loopt risico op een (soms hoge) verkeersboete en de mogelijkheid dat u uw reis niet verder mag vervolgen totdat maatregelen zijn getroffen. Laat u niet verrassen in de bergen door het plotse omslaan van het weer. Het is raadzaam om uw auto te voorzien van winterbanden en sneeuwkettingen bij u te hebben indien u in de wintermaanden reist door Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Winterbanden verplicht?
"Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?" of "Moet ik sneeuwkettingen meenemen tijdens wintersport in Oostenrijk?" zijn veelgestelde vragen. Maar kunt u zich niet beter afvragen of het gewoon heel veilig en verstandig is om op winterbanden te rijden als u naar uw wintersportbestemming rijdt. Of als u tijdens de wintermaanden door het buitenland rijdt en de kans op sneeuw, ijzel of veel regen groot is. Bent u bereid om risico's te nemen? Wilt u de natuurkundige wetten op de proef stellen? Gaat het u om de wettelijke verplichting of om uw eigen veiligheid en diegene die met u meerijden? Hieronder vindt u populaire wintersportlanden met daarbij de wettelijke winterbandenadviezen en sneeuwkettingenadviezen.

 

Winterbanden Duitsland
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse weeromstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan bij sneeuw, ijzel of gladheid. Sneeuwkettingen kunnen soms verplicht worden gesteld, dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Op het niet voeren van winterbanden tijdens winterse omstandigheden staan boetes. Daarnaast is het mogelijk dat u uw weg niet verder mag vervolgen. Bij het betrokken raken bij een ongeval kunt u soms (deels) verantwoordelijk worden gesteld, zelfs wanneer u niet de directe veroorzaker bent.

Winterbanden Oostenrijk
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht gesteld in de periode tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Op sommige bergwegen kunnen ook buiten deze periode winterbanden verplicht worden gesteld. Sneeuwkettingen mogen worden gebruikt wanneer het wegdek volledig is besneeuwd en als deze de weg niet beschadigen. Op sommige trajecten kan middels een verkeersbord worden aangegeven dat het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is.

Winterbanden Frankrijk
In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar moeten de banden wel voldoen aan de weersomstandigheden.
Eigenlijk geeft dit aan dat u dus maar beter winterbanden kunt gebruiken bij winterse omstandigheden om problemen te voorkomen. Sneeuwkettingen mogen worden gebruikt wanneer het wegdek volledig is besneeuwd. Op sommige trajecten, zoals bergpassen, kan het gebruik van sneeuwkettingen worden verplicht (dit geldt ook voor een aanhanger). Dit wordt aangeduid met een verkeersbord.

Winterbanden Zwitserland
Winterbanden in Zwitserland zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Sneeuwkettingen kunnen op sommige trajecten verplicht worden gesteld, waarbij een maximum snelheid geldt van 50 km/uur.

Andere landen
Een ruim overzicht van het gebruik van winterbanden in andere Europese landen is te vinden op deze pagina van de ANWB.

Handig
Wil je goed, eerlijke en beknopte informatie over winterbanden? Lees dan:
5 dingen die je moet weten over winterbanden

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie