veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Drugs

In Nederland is het drugsbeleid vastgesteld in de Opiumwet. Drugs wordt hierbij onderverdeeld in opiaten genoemd op Lijst 1 (harddrugs) en Lijst 2 (softdrugs). Het binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen, telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, leveren, verstrekken, vervoeren, aanwezig hebben en vervaardigen zijn in de Opiumwet strafbaar gesteld. In Nederland kennen we een gedoogbeleid met betrekking tot het bezitten van een gebruikershoeveelheid. Het bezitten van een gebruikershoeveelheid wordt in Nederland meestal niet strafrechtelijk vervolgd, maar de drugs wordt wel in beslag genomen. Echter wanneer men de grens overgaat met drugs is er sprake van drugssmokkel. Het bezitten van een (gebruikers)hoeveelheid drugs is in het buitenland meestal wel strafbaar.

Medicijnen op reis en medicijnen op vakantie
Sommige medicijnen zoals zware pijnstillers en ADHD medicatie kunnen vallen onder opiaten en worden gezien als drugs. Voor het op reis meenemen van sommige medicijnen gelden daardoor speciale richtlijnen en kan een verklaring benodigd zijn voor het vervoer en bezit in het buitenland. Meer hierover vindt u op deze website bij het onderwerp medicijnen.

 

Drugs in het buitenland
Drugs zijn in bijna alle landen verboden. Op het kopen, verkopen, bezit, gebruiken, handelen, vervaardigen, of smokkelen van drugs staan in het buitenland vaak hogere (gevangenis)straffen dan in Nederland. Indien u in het buitenland wordt aangehouden wegens drugsbezit en hiervoor een gevangenisstraf krijgt kan de Nederlandse overheid u niet helpen. U wordt berecht in het land waar u bent aangehouden en valt onder het daar geldende strafrecht. In het buitenland kijkt men vaak anders naar drugs en kent men geen gedoogbeleid zoals wij dat in Nederland kennen.

Drugssmokkel spel
Drugssmokkelaars zien het smokkelen van drugs soms als een spel. Het is een snelle manier van veel geld verdienen. Toch zitten er zeer grote risico’s aan drugs smokkelen. Uiteraard is er de kans dat een drugskoerier bij een drugstransport wordt gepakt en gestraft. Drugskoeriers worden soms gechanteerd en onder druk gezet. Een bolletjesslikker slikt een grote hoeveelheid bolletjes verpakte cocaïne in. Tijdens de vliegreis heeft de smokkelaar een grote hoeveelheid verpakte cocaïne in zijn maag. Er is kans dat onderweg een bolletje cocaïne knapt. In het verleden zijn hierdoor dan ook bolletjesslikkers overleden. Daarnaast is het risico dat bij vertrek of aankomst op het vliegveld een drugscontrole is waarbij men wordt gepakt. Uiteraard zijn er tal van andere manieren om drugs te vervoeren. Bijvoorbeeld door pakketjes drugs te verstoppen in eigen reisbagage, op het lichaam te plakken, verstoppen in ladingen of ruimtes aan boord van vliegtuigen of schepen. Men kan ook de drugs verstoppen in andermans reisbagage. Op die manier kunt u zonder het te weten plots zelf drugssmokkelaar worden. Deze wijze van drugssmokkel noemt men “ongewenste drugssmokkel”.

Ongewenste drugssmokkel
Drugssmokkelaars zoeken constant naar nieuwe wegen om de drugs te smokkelen. Soms zijn medewerkers van vliegvelden en havens betrokken bij het verstoppen en ophalen van de drugs. Zo kan het voorkomen dat uw bagage ongewenst wordt voorzien van een extra pakketje. Wanneer u het vermoeden heeft slachtoffer te zijn van ongewenste drugssmokkel kunt u het beste direct ter plaatse dit melden bij de lokale politie of Nederlandse Ambassade.

Ongewenste drugssmokkel voorkomen
Het is van groot belang uw bagage in het zicht te houden zolang dit kan en uw bagae niet ergens onbeheerd achter te laten. Zorg dat uw koffer, tas of andere bagage goed is afgesloten, indien mogelijk op slot is. U kunt soms uw reisbagage laten sealen op het vliegveld. De koffer wordt dan volledig in plastic verpakt. Neem nooit een pakketje, tas, of ander goed mee van een onbekende.

 

Drugscontrole risicolanden
In Nederland, maar ook in het buitenland, worden op de vliegvelden drugscontroles uitgevoerd. Wanneer je in Nederland op vliegveld Schiphol aankomt en je komt van een risicobestemming is de kans zeer groot dat een drugscontrole volgt. Een risicobestemming betreft vaak een Midden- of Zuid-Amerikaans land. Colombia, Antillen, Suriname en Venezuela zijn hiervan een paar risicolanden. Het is bekend dat vanaf risicolanden veel drugskoeriers cocaïne smokkelen en per vliegtuig naar Nederland komen. Er zijn een aantal kenmerken waaraan een bolletjesslikker herkenbaar is en waarop een selectie wordt gemaakt. Zo zal bijvoorbeeld een bolletjesslikker niet snel tijdens de vliegreis veel eten of drinken om te voorkomen dat de “lading drugs” onderweg er al uit komt. Op de luchthaven zal aan de hand van een aantal criteria een selectie worden gemaakt en een controle op drugs worden uitgevoerd op personen en bagage. Een drugscontrole kan met behulp van drugshonden, fouillering, boddyscan (röntgen) en bagagescan worden uitgevoerd.

Drugssmokkel straf
In het buitenland is de strafmaat voor drugsbezit meestal hoger dan de straf op drugsbezit in Nederland. U valt onder het strafrecht van het land waar u zich bevindt. In sommige landen staat zelfs nog de doodstraf op drugssmokkel of drugsbezit. Gevangenisstraffen zijn meestal hoger dan de straf in Nederland. Daarnaast zijn de omstandigheden van de cellen in sommige landen erbarmelijk slecht.

Anoniem melden
In Nederland kunt u informatie anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie