veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Paspoort / identiteitskaart

Een paspoort of identiteitskaart is een reisdocument welke benodigd is om grensoverschrijdend te reizen. Daarnaast zijn beiden een geldig legitimatiebewijs. Een paspoort is wereldwijd geldig, terwijl een identiteitskaart slechts geldig is in de volgende Europese landen:
Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Zakenpaspoort
Een zakenpaspoort heeft 66 bladzijden, het gewone paspoort 34. Als u veel zakenreizen maakt kan het handig zijn extra pagina's te hebben voor inreisstempels, uitreisstempels en visa. U kunt het speciale zakenpaspoort gewoon aanvragen bij het gemeentehuis. In de regel is een zakenpaspoort duurder dan een gewoon paspoort.

Kinderen bijschrijven
Het is vanaf 26 juni 2012 niet meer mogelijk om kinderen op een paspoort bij te schrijven. Ook zijn alle bijschrijvingen vanaf dat moment niet meer geldig. Kinderen moeten vanaf dat moment een eigen paspoort of identiteitskaart aanvragen.

 

Nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen
Aangezien een identiteitskaart niet voor alle landen geldig is als reisdocument of legitimatiebewijs, zult u soms in bezit moeten zijn van een paspoort. Als de geldigheidsdatum van het paspoort of legitimatiebewijs is verlopen is deze niet meer geldig en dient u een nieuw document aan te vragen. Een paspoort of id-kaart kunt u alleen persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Informeert u hiervoor bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente wat u voor het aanvragen of verlengen van een paspoort nodig heeft. Het duurt enige tijd voordat u uw nieuwe paspoort of identiteitskaart kunt afhalen. In vakantietijden kan dit door de vele aanvragen langer duren. Zorg er voor dat u tijdig uw nieuwe reisdocument aanvraagt.

Geldigheid paspoort
Zodra de geldigheidsdatum van een paspoort of identiteitskaart is verlopen is deze niet meer geldig als reisdocument of legitimatiebewijs. Voor sommige landen gelden afwijkende eisen voor de geldigheidsduur. Het kan in sommige landen verplicht zijn dat het reisdocument bij binnenkomst of vertrek nog een aantal maanden (vaak 6 maanden) geldig moet zijn. Wij adviseren u om altijd hiervoor voor vertrek te informeren via reisbureau, ambassade of consulaat van het land dat u wenst te bezoeken.

Visum
Voor sommige landen is het nodig dat u naast een geldig paspoort een zogenaamd reisvisum heeft. Voor het bezoeken van Nederland moeten sommige buitenlanders in bezit zijn van een zogeheten Schengenvisum. Voor het aanvragen van een visum worden kosten berekend. Een visum wordt vaak in het paspoort aangebracht, geplakt, geniet of soms los bijgevoegd. De voorwaarden voor een visum zijn afhankelijk van uw nationaliteit en het land waar u heen reist. Een visum biedt geen garantie tot binnenkomst in het betreffende land.
Sommige landen hebben strenge toelatingseisen. Bij binnenkomst volgt controle waarbij soms ook het reisdoel of verblijfplaats in het land moet worden aangetoond. Ook kan het zijn dat u in bezit moet zijn van voldoende geld voor het verblijf. Informeer vooraf of u een visum nodig heeft en of er extra toelatingseisen worden gesteld. Een reisvisum is verkrijgbaar bij de ambassade van het land waar u heen reist. Er zijn ook visumdiensten die de aanvraag voor u regelen.

 

Noodpaspoort
Wanneer u uw paspoort kwijt bent geraakt en het is niet meer mogelijk om nog op tijd een nieuw paspoort aan te vragen, kunt een noodpaspoort aanvragen. Het noodpaspoort is geen geldig legitimatiebewijs.
Voor het aanvragen van een nooddocument gelden bijzondere regels. De Koninklijke Marechaussee verstrekt in Nederland de noodpaspoorten. Indien u in het buitenland uw paspoort kwijt bent geraakt zult u bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land een nooddocument moeten aanvragen. Wanneer het niet mogelijk is een noodpaspoort tijdig te verkrijgen kan in uitzonderlijke gevallen een laisser-passer worden verstrekt door de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Vermissing of diefstal Wanneer uw paspoort of identiteitskaart is gestolen of wordt vermist dient u hiervan ook altijd aangifte te doen bij de politie in Nederland. U ontvangt dan van de politie een kopie van het proces-verbaal welke u nodig heeft om een nieuw paspoort of legitimatiebewijs aan te vragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven.
Het vermiste reisdocument wordt gesignaleerd en is niet meer geldig. Dit is om fraude met identiteitsdocumenten te voorkomen. Als u uw paspoort of id-kaart later alsnog terug vindt is deze niet meer geldig en zult u een nieuw document moeten aanvragen.

Meer informatie
alles over het aanvragen van een visum

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie