veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Malaria

Malaria is een infectieziekte welke wordt verspreid door de steek van een mug die besmet is met malariaparasieten. Er is slechts één soort mug die de malariaparasiet kan overbrengen. Deze malariamug (malaria mosquito) is de Anopheles Genus. De malariamug steekt 's avonds en 's nachts. Malaria is niet direct besmettelijk van mens op mens, maar kan door een muggenbeet worden overgebracht. De parasieten vermenigvuldigen zich in het begin in de lever van de mens, waarna de parasiet ook in de rode bloedcellen terecht komt. Er bestaan verschillende malaria soorten. Eén van de bekendste en ergste vormen van malaria is Tropische Malaria; Malaria Tropica. Malaria Tropica is behandelbaar in een vroeg stadium, maar kan leiden tot de dood. De andere vormen van malaria zijn minder gevaarlijk, maar geven ook dezelfde malaria ziektesymptomen.

 

Ziekteverschijnselen malaria
De malariasymptomen zijn vaak waarneembaar na ongeveer 10-15 dagen. Dit houdt in dat de ziekteverschijnselen pas na twee weken kunnen optreden. In sommige gevallen kan de malariaparasiet "slapend" zijn en pas na lange tijd, soms zelfs maanden later, ontwaken. De ziekteverschijnselen van malaria kunnen bestaan uit koorts, rillingen, hoofdpijn of spierpijn. Het lijkt dus sterk op een grieperig gevoel met koorts. Wanneer u dergelijke verschijnselen vertoont nadat u in een gebied bent geweest waar malaria voorkomt is het verstandig een arts te raadplegen.

Waar is er gevaar voor malaria?
Malaria komt met name voor in de (sub)tropen. Malaria komt voor in grote delen van Afrika, een gedeelte van Zuid-Amerika en een gedeelte van Azië. In Afrika komt malaria wereldwijd het meeste voor en sterven hierdoor jaarlijks nog de meeste mensen. Het is verstandig u vooraf goed te informeren of u zich voor uw bestemming dient te beschermen tegen malaria. Onafhankelijk advies over het malariarisico per land vindt u op www.lcr.nl.

Voorkomen malaria
Het voorkomen om besmet te raken met malaria is een kwestie van beschermen tegen muggen en daarnaast het innemen van antimalariamedicijnen.

Gebruik antimalaria pillen en middelen
Er bestaan een aantal middelen welke u vooraf kunt gebruiken om u preventief te beschermen tegen malaria. Welk middel u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van uw leeftijd, gezondheid, de reisduur en de op de bestemming mogelijke aanwezigheid van resistente of niet resistente malariamuggen. Let hierbij op dat bij sommige antimalariamiddelen u al weken voor uw vertrek moet beginnen met het innemen van deze medicijnen om ervoor te zorgen dat u voldoende werkzame stoffen in uw lichaam heeft. Bekende middelen tegen malaria zijn Proguanil (Paludrine), Mefloquine (Lariam), chloroquine, proguanil en doxycycline. In veel gevallen dient u een combinatie te nemen van deze middelen. Het kan voorkomen dat u door het gebruik van antimalariamedicijnen licht ziek wordt. Bij de Vaccinatiepolikliniek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kan men u informeren over de beschermingsmiddelen, vaccinaties en antimalariamedicijnen welke u het beste kunt gebruiken voor uw reis naar de tropen of subtropen.

Beschermen tegen de muggen
Op uw bestemming dient u zich goed te beschermen tegen de muggen om te voorkomen dat u door de malariamug wordt gestoken. Het beschermen tegen muggen kan door het gebruik van bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, sokken). Daarnaast het gebruik van insectwerende middelen zoals muggencrème (zoals DEET) of muggenspray. Gebruik een (bij voorkeur geïmpregneerd) muskietennet.

 

Genezen van malaria
Een groot deel van de malariaparasieten is resistent tegen de gebruikte geneesmiddelen. Er is momenteel geen effectief vaccin tegen malaria. Malaria is wel te behandelen. Indien malaria niet tijdig wordt behandeld kan dit leiden tot ernstige complicaties (leveraandoeningen) of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Andere besmettingen door muggen
Muggen kunnen buiten malaria ook andere ziekten (virussen of parasieten) overbrengen. Malaria en Japanse Encefalitis worden overgebracht door muggen die 's avonds en 's nachts steken. Dengue, gele koorts en chikungunya wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Het is dus van belang wanneer u zich in een gebied bevindt waar bijvoorbeeld malaria en gele koorts voorkomt, u zich 24 uur per dag goed beschermt tegen muggen.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie