veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Aardbevingen

Een aardbeving is een schokkende beweging of trilling van de aardkorst. Een aardbeving is niets of minder dan het vrijkomen van energie in de aardkorst. Deze energie beweegt zich in golfbewegingen voort vanaf het punt waar de energie vrijkomt. Aardbevingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het bewegen van de aardkorst. De meeste aardbevingen komen dan ook voor waar de aardschollen elkaar raken. Deze platentektoniek veroorzaakt de zwaarste types aardbevingen. Andere oorzaken voor aardbevingen zijn instorting van holtes (denk hierbij aan mijnen of bijvoorbeeld gaswinningsvelden zoals in Groningen), ondergrondse kernproeven en vulkaanactiviteit. De kracht van de aardbeving heeft hoofdzakelijk met twee elementen te maken: de hoeveelheid energie die binnen een bepaalde tijd vrijkomt en de plek (diepte) waar deze energie vrijkomt.

 

Waar komen aardbevingen voor?
Er zijn enorm veel landen waar aardbevingen voorkomen. Sommige landen worden meerdere keren per jaar opgeschrikt door kleinere en soms ook zwaardere bevingen. De hoogste seismische activiteit vind plaats op de plekken waar de diverse platen van de aardkorst tegen elkaar aan drukken. Een redelijk deel van deze plekken bevinden zich in de oceaan. Gebieden waar een verhoogde tot (zeer) hoge kans is op aardbevingen zijn de westkust van Amerika, IndonesiŽ, Japan, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen, delen van Centraal AziŽ en Griekenland en Turkije. Zelfs in Nederland en BelgiŽ komen er wel eens (vrij lichte) aardbevingen voor. Er is echter zelden sprake van serieuze schade of menselijke slachtoffers.

Zeebevingen en tsunamiís
Een aardbeving waarvan het epicentrum zich onder grote wateroppervlakten bevindt noemt men ook wel een zeebeving. Indien deze niet te dicht bij de bewoonde wereld voorkomt is er weinig kans op directe schade door de aardbeving/zeebeving. Een risico waar we ons sinds 26 december 2004 wel zeer van bewust zijn, is de kans op een tsunami. Een tsunami is een vloedgolf die vanuit zee de kust overspoelt. Meestal wordt deze door een aardbeving in zee veroorzaakt. Het water kan dan met een versterkte golfbeweging koers zetten richting land. Het gevolg kan een allesvernietigende vloedgolf van meters hoog zijn, waarbij alles en iedereen door het water meegesleurd wordt. De rampzalige gevolgen van een tsunami staan bij veel mensen in het geheugen gegrift.

Onvoorspelbaar
Helaas zijn de meeste aardbevingen onvoorspelbaar. Vaak is er vlak van tevoren wel al enige seismische activiteit waarneembaar. Grotere aardbevingen kunnen vooraf gegaan worden door voorschokken of kleinere bevingen. Er zijn wel methodes om een verhoogde kans op een aardbeving vooraf te registeren, maar deze zijn niet zuiver genoeg om tijdig tot een evacuatie of andere mogelijkheden over te gaan indien nodig. Tsunamiís zijn daartegenover wel te voorspellen, echter pas kort van tevoren. Steeds vaker zie je een tsunamiwaarschuwing in het nieuws verschijnen op het moment dat er zich een zware aardbeving voorgedaan heeft in zee of oceaan. Hoewel de reactietijd dan nog steeds vrij kort is (meestal enkele tientallen minuten) kan een afgegeven tsunami-alarm wel levensreddend zijn.

Getroffen door een aardbeving?
Mocht je ergens verblijven waar een aardbeving voorkomt, probeer dan een op het moment van de aardbeving een goede schuilplek te vinden. Als je je buiten bevindt probeer dan uit de buurt te blijven van hoge gebouwen en bomen. Binnen kun je het beste schuilen in de hoek van je appartement of hotelkamer of onder een tafel of bureau. Blijf ook uit de buurt van ramen en spiegels. Als die kapot springen dan kan het rondvliegend glas voor veel ellende zorgen. Zorg ervoor dat je na een aardbeving zo snel mogelijk laat weten aan het thuisfront dat alles goed met je is. Mogelijk dat het lastig zal zijn om te communiceren, maar blijf het in ieder geval proberen. Belangrijk is om in ieder geval de instructies van de autoriteiten op te volgen.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie