veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Bosbranden

Eén van de meest voorkomende calamiteiten aan de Europese Middellandse Zeekust zijn bosbranden. In vakantielanden als Griekenland, Spanje, Frankrijk en Portugal kunnen met name in de zomermaanden bosbranden voorkomen waarbij ook plekken waar toeristen verblijven in gevaar kunnen zijn. Vrijwel ieder jaar zijn er wel ergens bosbranden waardoor vakantiegangers geëvacueerd moeten worden van hun hotel, appartement of camping. Vooral accommodaties in dichtbeboste gebieden lopen een redelijke risico.

Voor een brand zijn in het algemeen drie factoren benodigd; ontbrandingstemperatuur, zuurstof en brandstof. Wanneer langere tijd weinig of geen neerslag valt ontstaat droogte, wat de ideale basis brengt voor het ontstaan van brand in natuurgebieden. Bosbranden, ook wel natuurbranden genoemd, komen veelal voor in de zomerperiode. Natuurbranden komen voor in bossen, duinen, heide en veengebieden. Voor het ontstaan van een natuurbrand is slechts een ontbrandingstemperatuur nodig om het droge gras, struikgewas of hout tot ontbranding te brengen. Een ontbranding kan op verschillende wijzen ontstaan; open vuur, een blikseminslag, een vonk, al of niet opzettelijk. De wind (zuurstof) kan ervoor zorgen dat het vuur zich sneller kan verspreiden. De toevoer van zuurstof zorgt ervoor dat de temperatuur stijgt, de vlammen hoger worden, waardoor het vuur snel overslaat. Sommige bosbranden zijn klein en snel onder controle. Veel natuurlijk ontstane bosbranden gaan ook vanzelf weer uit en hoeven niet te worden bestreden. Grote bosbranden zijn echter moeilijker te blussen. De oorzaak hiervan is vaak te vinden door de ontoegankelijkheid van het bosgebied, een tekort aan bluswater in de nabijheid of de wind die het vuur snel aanwakkert. In sommige gevallen blijkt dat het vuur opzettelijk is aangestoken. Er kunnen dan op meerdere verschillende plaatsen tegelijk brandhaarden ontstaan, hetgeen het bestrijden van de brand extra lastig maakt.

 

Risico op bosbranden
Bosbranden komen wereldwijd voor. Landen in Europa als Griekenland, Spanje, Portugal en Frankrijk lopen door hun warme en zomerse zomerse klimaat extra risico op een bosbrand. Maar ook gewoon in Nederland is de kans op natuurbranden aanwezig.

Bosbranden voorkomen
Ongeveer 90 procent van de bosbranden ontstaat door de mens. Het is van groot belang te voorkomen dat een bosbrand kan ontstaan. Een brandende sigaret, een open vuurtje of een vonk van bijvoorbeeld een barbecue kan leiden tot het ontstaan van een brand. Zelfs een stuk glas, bijvoorbeeld van een fles, kan als een vergrootglas gaan werken en zorgen voor het ontstaan van een brand. Wanneer het risico op bosbranden toeneemt worden veelal waarschuwingsborden geplaatst waarbij men wordt gewaarschuwd en open vuur wordt verboden. Het is raadzaam dergelijke adviezen in acht te nemen. In sommige landen staan hoge straffen op het veroorzaken van een bosbrand of het niet in acht nemen van de voorschriften.

Gevaar van bosbranden
Bosbranden zijn gevaarlijk en komen wereldwijd voor. Jaarlijks sterven meer dan 300.000 mensen aan het gevolg van landschapsbranden of bosbranden. Wanneer grote gebieden in brand staan is het lastig het vuur onder controle te krijgen. Dorpen en steden in de buurt van bosbranden lopen risico’s. De rook kan verstikkend werken. Bij grote natuurbranden kan ook het vliegverkeer last krijgen van de grote rookontwikkeling. Het duurt lange tijd voordat de natuur herstelt is.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie