veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Orkanen

Een orkaan is een tropische storm die windkracht 12 haalt en overschrijdt. Afhankelijk van het gebied waar zoín zware tropische storm voorkomt, worden orkanen ook tropische cycloon, cycloon, tyfoon of taifoen genoemd. Internationaal wordt de term hurricanes gebruikt voor orkanen die voorkomen in de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan. In het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan worden orkanen tyfoons (taifoens) genoemd. In de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen heeft men het over tropical cyclones (tropische cyclonen).

Om een wind met orkaankracht ook daadwerkelijk als orkaan te classificeren moet er wel aan drie voorwaarden voldaan worden. Allereerst moet er sprake zijn van zogenaamde atmosferische convectie, waarbij er in verticale richting verwarmde luchtbellen opstijgen. De tweede voorwaarde is dat er sprake is van een warme kern, waarbij de warmste lucht zich bevindt in het oog van de depressie. Als laatste moet er sprake zijn van een gesloten circulatie, dus niet onderbroken door een front.

 

Natuurramp
Van alle natuurrampen die je mee kunt maken is een orkaan in potentie een zeer gevaarlijke, zeker als er sprake is van een categorie 3, 4 of 5 orkaan op de schaal van Saffir en Simpson. In tegenstelling tot verschijnselen zoals aardbevingen, windhozen en vloedgolven zijn orkanen redelijk goed te voorspellen. Het ontstaan van de tropische depressie voorafgaand aan de ontwikkeling tot tropische storm is tegenwoordig goed zichtbaar. Vanaf dat moment kunnen de deskundigen redelijk nauwkeurig voorspellen welke baan de depressie zal volgen, hoe snel een depressie/storm zich verplaatst en welke kracht de storm of orkaan ongeveer zal hebben. Dit zorgt ervoor dat autoriteiten bij dreigend orkaangevaar tijdig de nodige maatregelen kunnen (laten) nemen.

Maatregelen
De voorzorgsmaatregelen die genomen (kunnen) kunnen variŽren van een waarschuwing om niet naar buiten te gaan tot aan (deel)evacuatie van gebieden die redelijke tot grote kans lopen om getroffen te worden. Als bezoeker dient u de instructies van de overheid en hulpdiensten altijd op te volgen. Het niet opvolgen van een oproep tot evacuatie kan leiden tot onnodige risicoís. Indien het gebied waar u verblijft inderdaad getroffen wordt door een orkaan dan bestaat er de mogelijkheid dat de plek waar u zich bevindt voor enige tijd afgesloten zal zijn van de buitenwereld. Ook is het mogelijk dat elektriciteit en/of het mobiele telefoonnetwerk uit zullen vallen.
Toeristen die in een hotel verblijven zullen in de meeste gevallen door het management van de accommodatie op de hoogte gehouden worden. Mocht u niet zeker zijn van de juistheid van de informatie die u door het hotel verstrekt wordt, dan kunt u tegenwoordig via internet vaak de juiste informatie terugvinden.

Orkaanseizoen
Met het orkaanseizoen wordt de periode aangeduid wanneer binnen een bepaalde regio de kans op tropische depressies en tropische stormen aanzienlijk groter is. Tevens ontstaan binnen binnen die periode ruim 95% van alle orkanen die in de betreffende regio voorkomen. Een voorwaarde voor het ontwikkelen van tropische depressies is dat het zeewater een temperatuur van minimaal 26 graden Celsius moet hebben. Het ene jaar wordt die grens iets vroeger bereikt dan in andere jaren.

Orkaanseizoen per regio
Op aarde kennen we een paar orkaanregioís, die ieder hun eigen orkaanseizoen hebben. Dat zijn:
- Atlantische Oceaan van 1 juni tot 1 december. De orkanen die hier ontstaan komen trekken vrijwel allemaal in westelijke en noordwestelijke richting naar het Caribisch gebied en Noord-Amerika. Een enkel systeem trekt noordwaarts.
- in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan duurt het orkaanseizoen het hele jaar, er is echter wel een verhoogde kans in de periode juli tot december. De orkanen die in de westelijke helft ontstaan trekken vrijwel allemaal richting AziŽ of blijven boven de Grote Oceaan hangen totdat ze in een gewone depressie veranderen.
- noordoostelijke deel van de Grote oceaan 15 mei tot 1 december. De orkanen die in het oostelijke deel ontstaan trekken in westelijke richting weg of komen terecht aan de westkust van Mexico of de Verenigde Staten
- Golf van Bengalen en Arabische Zee: 1 april tot 30 december. Orkanen die hier ontstaan trekken richting India, Myanmar, Pakistan en bij uitzondering richting het Arabisch schiereiland of de oostelijke punt van Afrika
- zuidwestelijke deel van de Grote Oceaan van 15 oktober tot 1 mei. Orkanen die hier ontstaan trekken naar AustraliŽ en eilandstaten zoals Vanuatu, Solomoneilanden en Fiji.
- zuidoostelijke deel van de Indische Oceaan van 15 oktober tot 1 mei. Orkanen en depressies die hier hun oorsprong vinden kunnen naar Noord- en West-AustraliŽ trekken. IndonesiŽ kan ook last hebben van orkaanactiviteit in deze regio.
- van 15 oktober tot 15 mei is het orkaanseizoen van het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan. Deze tropische systemen trekken in westelijke richting naar het zuidoosten van Afrika of zwakken boven de oceaan af tot een normale depressie

 

Risicoís voor reizigers
Behalve de kans op schade en slachtoffers kunnen tropische depressies en orkanen nog andere gevolgen hebben voor reizigers. Vliegverkeer kan geannuleerd of vertraagd worden als gevolg van het sluiten van luchthavens en/of het moeten omvliegen vanwege tropische stormen. Deze situatie is vaak zeer tijdelijk van aard, tenzij een luchthaven dermate getroffen wordt door een orkaan dat het voor langere tijd dicht moet.
Bij serieuze orkaandreiging kunnen accommodaties ook tijdelijk sluiten of hun gasten ergens anders onderbrengen. Bij orkaanactiviteit en tropische stormen loopt u dus altijd het risico dat een reis later aan kan vangen, tijdelijk onderbroken moet worden of de terugreis pas op een later tijdstip plaats kan vinden.

Niet reizen in het orkaanseizoen?
Sommige vakantiegangers mijden een bepaald land of een regio als er op dat moment een orkaanseizoen is. Wie zekerheid wil hebben niets met een orkaan te maken te krijgen die kan inderdaad die keuze maken. Wat in ieder geval in overweging genomen dient te worden is dat het daadwerkelijke risico vaak veel kleiner is dan dat de statistieken tonen. In het Caribisch gebied komen er binnen een gemiddeld orkaanseizoen zoín vijf tot zes echte orkanen voor. Omdat slechts een klein deel van het gebied inderdaad te maken zal krijgen met de orkaan en dat dit slechts gedurende 1 of 2 dagen per bestemming het geval is (exclusief de eventuele nasleep), is de kans dat op uw vakantiebestemming een orkaan overtrekt op het moment dat u daar bent relatief klein. Wel gaat het orkaanseizoen vaak gepaard met een verhoogde kans op regen.

Risico per land
Op de reisadviezen per land staat vermeld wanneer voor het betreffende land er een orkaanrisico is. Wie meer wil weten over de exacte klimaatgegevens zoals temperaturen, regendagen en hoeveelheid zonneschijn die kan op de site www.klimaatinfo.nl terecht.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie