veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Tornado's

Een tornado is een wervelwind waarbij er sprake is van hoge windsnelheden en een grote diameter. Tornadoís hebben daarnaast als eigenschap om veel schade aan te (kunnen) richten waar de tornado zich bevindt. Relatief gezien is Nederland trouwens het land dat het meeste tornadoís kent. Per jaar komen er in Nederland ongeveer twintig tornadoís voor, wat neerkomt op 0,00048 tornadoís per vierkante kilometer. Amerika is met ongeveer 1200 tornadoís per jaar in absolute zin het land dat de meeste tornadoís kent. Op reis kan de kans op een zware tornado groter zijn dan in Nederland. In sommige gebieden komen tornadoís veel vaker voor dan elders. Een goed voorbeeld hiervan is de Tornado Alley in de Verenigde Staten van Amerika.

Hoe ontstaat een tornado?
Een tornado ontstaat door een sterke opwaartse verticale luchtstroom in een buienwolk. Om een tornado te laten ontstaan moet er sprake zijn van vochtige lucht en grote temperatuursverschillen tussen de luchttemperatuur aan de grond en de temperatuur in de buienwolk(en). Het hele technische verhaal achter tornadoís wordt uitstekend uitgelegd op wikipedia.

 

Voorspellen
Een tornado zelf laat zich niet voorspellen. Als de omstandigheden er zijn dan kunnen ze spontaan ontstaan, hun eigen onvoorspelbare pad volgen en ook weer net zo snel verdwijnen als dat ze gekomen zijn. Wat wel voorspeld kan worden is de kans dat er binnen een bepaald gebied tornadoís voor kunnen gaan komen. Indien binnen de weermodellen er een duidelijk signaal is dat de weersomstandigheden ideaal zijn voor het ontstaan van tornadoís dan kan men in ieder geval tot enkele dagen van tevoren aangeven dat er een kans op tornadoís is.

Tornado Alley
De meeste tornadoís komen voor in Tornado Alley. Dit gebied in de Verenigde Staten ligt ten oosten van de Rocky Mountains en staat bekend om het grote aantal tornadoís dat hier jaarlijks ontstaat. Sommige jaren is er sprake van een extreem tornadoseizoen en is er sprake van miljarden dollars schade en soms tientallen tot zelfs honderden doden. Oklahoma is de staat die het meest getroffen wordt door tornadoís.

Landen waar tornadoís voorkomen
Niet overal kun je te maken krijgen met een tornado. Verspreid over de wereld zijn er een aantal gebieden waar de tornadoís voor (kunnen) komen. Dat zijn: - de Verenigde Staten inclusief het zuiden van Canada en het noorden van Mexico
- Uruguay en de daaraan grenzende regioís van BraziliŽ en ArgentiniŽ
- grote delen van Europa zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Duitsland, Polen, geheel centraal Europa met uitzondering van Zwitserland en Oostenrijk, Frankrijk, ItaliŽ, de westelijke Balkanlanden, het zuidelijke deel van ScandinaviŽ, de Baltische Staten, Rusland, OekraÔne en het noorden van RoemeniŽ
- Zuid-Afrika
- Bangladesh, Nepal, het noordoosten van India en de zuidwestelijke grensgebieden van China
- Japan, Zuid-Korea en het oosten van China
- de Filippijnen
- West-AustraliŽ, Oost-AustraliŽ en Nieuw-Zeeland

Voorzorgsmaatregelen
De onvoorspelbaarheid van tornadoís maken het lastig om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Mocht je je in een gebied begeven waarvoor een algemene tornadowaarschuwing geldt, zorg er dan op zijn minst voor dat je mobiel bent. Rennend voor een tornado vluchten biedt je veel minder kans dan wanneer je een (huur)auto klaar hebt staan.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie