veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies RoemeniŽ

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor RoemeniŽ.

RoemeniŽ (Romania) is een zelfstandig land en is sinds 2007 lidstaat van de Europese Unie. In de toekomst wil RoemeniŽ toetreden aan Schengen, waardoor de huidige grenzen tussen RoemeniŽ en Schengenlanden zullen komen te vervallen. RoemeniŽ ligt in het oosten van Europa en grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Hongarije, ServiŽ, OekraÔne en MoldaviŽ. De hoofdstad Boekarest en vakantiebestemmingen rondom de Zwarte Zee worden de laatste jaren door steeds meer toeristen bezocht. Voor het reizen naar RoemeniŽ en verblijven in RoemeniŽ is een geldig paspoort of identiteitskaart vereist.

 

Reisadvies RoemeniŽ

Voor RoemeniŽ geldt een laag tot gemiddeld risicoprofiel. Als toerist zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar je rekening mee moet houden. Corruptie is in RoemeniŽ over het algemeen hoger dan in de rest van Europa, maar er wordt hard aan gewerkt dit nog verder terug te dringen. U wordt geadviseerd zich strikt te houden aan Roemeense verkeersregels en wetten. Het verkeer in RoemeniŽ is erg roekeloos en chaotisch en deelname is daardoor niet zonder risicoís. Hierdoor wordt ontraden na zonsondergang aan het verkeer deel te nemen. U dient als toerist in RoemeniŽ, met name in de drukkere gebieden en stadscentra van grote steden zoals Boekarest, rekening te houden met de kans op diefstal, tasjesdieven en aanwezigheid van zakkenrollers.

Noodnummers in RoemeniŽ
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 112
Brandweer : 112
Ambulance / Eerste Hulp : 112
NL Ambassade Boekarest : +40 21 208 60 30
Gezondheidsrisico's in RoemeniŽ

Het risico op reizigersziektes is relatief laag in RoemeniŽ. Er zijn geen verplichte inentingen voor RoemeniŽ, maar een DTP-vaccinatie en inenting tegen Hepatitis A worden wel geadviseerd. Bij langer verblijf of bezoek aan specifieke gebieden in RoemeniŽ kunt u informeren bij LCR  voor gezondheidsadvies.
De medische kwaliteit is voldoende, echter bij ernstige ongevallen of ziekte waarbij ziekenhuisopname vereist is zijn de faciliteiten voor eventuele behandelingen soms niet voldoende aanwezig. U wordt geadviseerd om een goed dekkende reisverzekering af te sluiten..

Leidingwater
Het kraanwater In RoemeniŽ is niet geschikt als drinkwater. Voor drinkwater en water voor bereiding van voedsel dient u gebruik te maken van mineraalwater uit fles.

Natuurgeweld & extreem weer in RoemeniŽ

RoemeniŽ wordt regelmatig getroffen door overstromingen. Hevige regenval met name in de maanden mei en juni zorgen ervoor dat de rivieren buiten hun oevers treden en grote gebieden overstromen.
In RoemeniŽ komen aardbevingen voor doordat het land in een seismische omgeving ligt. In 1977 werd Boekarest getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.7 op de schaal van Richter waarbij vele dodelijke slachtoffers vielen. In 2009 was een aardbeving in de omgeving van de Zwarte Zee, waarbij de schade zeer beperkt bleef.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : redelijk groot
kans op bosbranden : redelijk klein
kans op orkanen : nihil
kans op overstromingen : redelijk groot
kans op tornado's : nihil
kans op extreme hitte : in de zomermaanden zeker aanwezig
kans op extreme kou : in de wintermaanden zeker aanwezig

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over RoemeniŽ is te vinden op klimaatinfo RoemeniŽ.

Criminaliteit & reizen in RoemeniŽ

De Roemeense wegen zijn naar onze maatstaven van slechte kwaliteit. Er wordt hard aan gewerkt de Roemeense infrastructuur te verbeteren. Het verkeer rijdt roekeloos en het kan een chaos op de wegen zijn. U wordt geadviseerd om na zonsondergang niet over wegen te rijden vanwege de slechte staat van de wegen en overige weggebruikers (vee en karren) die soms zonder verlichting aan het verkeer deelnemen.

U dient zich uiteraard te houden aan de Roemeense verkeersregels. Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. Dit rijbewijs kunt u bij vertrek uit RoemeniŽ weer terug vragen.
Indien u een verkeersboete moet betalen, hoeft u slechts de helft te betalen indien u deze binnen 48 uur betaalt. Wanneer u het gevoel heeft dat de boete niet juist of terecht is (corruptie), kunt u het beste niet contant op straat betalen. Betalen kan dan op een lokaal politiebureau of stadhuis.

Door de aanwezigheid van georganiseerde Roemeense criminelen in Nederland zou je verwachten dat de criminaliteit in RoemeniŽ hoog is. Echter blijkt in vergelijking met criminaliteit in Europese landen dit niet hoger te zijn. U kunt beter zelf voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op diefstal en zakkenrollerij te verkleinen. Laat geen waardevolle spullen (navigatie) zichtbaar achter in uw auto. Laat het dashboardkastje open om dit duidelijk zichtbaar te maken. Parkeer uw auto in een drukke omgeving of beveiligde parkeerplaats.
Wees alert op zakkenrollers. Neem niet te veel contant geld mee.

Drugs en prostitutie zijn verboden in RoemeniŽ. Achter prostitutie gaat vaak mensenhandel schuil. Wees voorzichtig wanneer u door een prostituee wordt benaderd. Niet alleen vanwege hun illegale diensten, maar ook vanwege de kans op diefstal en beroving door de prostituee of handlangers.

Bomaanslagen, terreur en geweld in RoemeniŽ

De kans op grootschalig geweld in RoemeniŽ is vrij klein.

 

Meer informatie over RoemeniŽ

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over RoemeniŽ vinden:
RoemeniŽ informatie op landen.net

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor RoemeniŽ, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie