veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies Rusland

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor Rusland.

Rusland, officieel de Russische Federatie genaamd, is het grootste land ter wereld. Het grootste gedeelte van Rusland ligt in Europa, het andere deel in AziŽ. De hoofdstad, tevens grootste stad, van Rusland is Moskou. De tweede grootste stad is Sint-Petersburg.

Sinds de val van de Sovjet-Unie (USSR, CCCP) is de Russische Federatie onderverdeeld in 83 (bestuurlijke) deelgebieden, waarvan 21 autonome republieken zijn. Enkele deelstaten vechten voor onafhankelijkheid. Tsjetjeense rebellen strijden al jaren voor het vestigen van een onafhankelijke staat in de Noordelijke Kaukasus, het zogeheten Kaukasische Emiraat.
De dreiging van terroristische aanslagen in Rusland is aanwezig.
De economische groei in Rusland neemt toe, hoewel de verschillen tussen rijk en arm nog steeds duidelijk zichtbaar zijn. De corruptie in Rusland is hoog.

Voor het reizen naar Rusland dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort voorzien van een visum. Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn, na de datum van het verlopen van het visum. U kunt het visum aanvragen bij de Russische ambassade en het Russische Consulaat in Nederland. Houdt u er rekening mee dat het aanvragen van een Russisch visum twee weken kan bedragen.

 

Reisadvies Rusland

Voor Rusland geldt een verhoogd risicoprofiel. Vanwege de verhoogde kans op terroristische aanslagen in de Russische Federatie wordt u geadviseerd extra waakzaam en alert te zijn. In het bijzonder op plaatsen als vliegvelden, treinstations, metrostations, busstations en tijdens het reizen met het openbaar vervoer.
Het is verstandig druk bezochte openbare gelegenheden te vermijden indien u daar niet noodzakelijk hoeft te zijn. Door Russische veiligheidstroepen en politie zullen verscherpte veiligheidscontroles worden gehouden op openbare plaatsen, luchthavens, metrostations, treinstations enz. Houdt er als reiziger rekening mee dat deze veiligheidscontroles meer tijd in beslag zullen nemen,

Indien betogingen of demonstraties worden gehouden doet u er verstandig aan u daar niet in de buurt op te houden.

U dient aanwijzingen van het Russische gezag op te volgen, en doet er verstandig aan voorzichtig om te gaan met uw persoonlijke overtuiging of mening.
Het nemen van fotoís van leger, legerobjecten en politie wordt ontraden. Vraag bij twijfel vooraf altijd om toestemming.

Het reizen in Rusland in de grote steden als Moskou en Sint Petersburg is in het algemeen zonder gevaar. Als toerist dient men toch waakzaamheid te zijn wegens actuele verhoogde dreiging op aanslagen.

Zoals in ieder land komt ook in Rusland kleine criminaliteit, zoals straatroof en zakkenrollerij, voor. Het is verstandig uw bagage bij u te houden en zelf te dragen. Het is bekend dat in de trein regelmatig bagage wordt gestolen. Probeer in de stad verlaten gebieden en drukke stations te vermijden. Zware criminaliteit komt voor, u zult hier vermoedelijk als toerist weinig van merken.

Noodnummers in Rusland
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 112 of 02
Brandweer : 112
Ambulance / Eerste Hulp : 112
Nederlandse Ambassade (Moskou) : +7 495 797 2900
Gezondheidsrisico's in Rusland

Het risico op reizigersziektes en gezondheidsrisicoís is aanwezig in Rusland. De gezondheidszorg in Rusland is van redelijke kwaliteit.
Inentingen en vaccinaties voor Rusland: Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht, echter alleen indien u uit een gebied komt waar gele koorts heerst. Het wordt aanbevolen te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus, polio), en Hepatitis A. Bij langere verblijven gelden meerdere aangeraden inentingen voor de Russische Federatie. Wij verwijzen u voor actueel gezondheidsadvies voor Rusland naar LCR.

Leidingwater
Het water uit de kraan In Rusland is niet geschikt als drinkwater. Voor drinkwater en water benodigd voor bereiding van voedsel zult u mineraalwater of bronwater uit fles moeten gebruiken.

Natuurgeweld & extreem weer in Rusland

De kans op natuurgeweld in Rusland is klein. Sporadisch komt een (soms onverklaarbare) aardbeving voor.

Rusland is een zeer groot en uitgestrekt land. Hierdoor zijn er verschillen in weersomstandigheden en klimaat. Over het algemeen zijn de Russische winters donker en koud. Uiteraard kunnen extreem koude winters voorkomen. Hoe noordelijker men komt, hoe lager de temperaturen worden. Temperaturen van min 50 graden Celcius kunnen voorkomen.
De zomers zijn warm, met temperaturen gemiddeld boven de 20 graden Celcius.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : klein
kans op bosbranden : redelijk klein
kans op orkanen : nihil
kans op overstromingen : zeer klein
kans op tornado's : zeer klein
kans op extreme hitte : redelijk groot in de zomermaanden
kans op extreme kou : zeer groot in de wintermaanden, met name in SiberiŽ

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over Rusland is te vinden op klimaatinfo Rusland.

Criminaliteit in Rusland

Kleine criminaliteit komt ook in Rusland voor. Door onderstaande adviezen in uw achterhoofd te houden en gezond verstand te gebruiken kunt u de kans verkleinen zelf eventueel slachtoffer van criminaliteit te voorkomen.
U dient waakzaam te zijn voor zakkenrollers op druk bezochte plaatsen zoals metro, stations, drukke steegjes en toeristische plaatsen. Reageer niet als uw voorganger ďper ongelukĒ geld, een tas of portemonnee op de grond laat vallen. Raap deze niet op en loop door. Het is bekend dat personen zich vervolgens voordoen als politie of veiligheidsagent en u verzoeken uw portemonnee te tonen. Werk hier niet aan mee. Toon nooit uw geld of portemonnee.
De Russische politie moet bij het uitvoeren van een identiteitsonderzoek altijd gekleed zijn in uniform voorzien van een badge met persoonlijk nummer! Als u het niet vertrouwt kunt u, op nette manier en kalm, vragen hun politiebewijs te tonen.

Het is bekend dat in sommige (nacht)bars en discotheken bedwelmende middelen (drugs) in drankjes werden gedaan, waarna het slachtoffer werd beroofd. Neem geen reeds geopende blikjes en flesjes aan, houd uw glas in de gaten.

Zware criminaliteit in Rusland komt voor, en zo nu en dan is er een afrekening in het misdaadmilieu. Deze vorm van criminaliteit is niet gericht op toeristen en u zult hiermee waarschijnlijk dan ook niet mee te maken krijgen.

Xenofobie (angst voor vreemden en buitenlanders) en racisme komt op straat nog steeds voor in Rusland. In het verleden kwam het regelmatig voor dat tegen personen met een andere etnische afkomst of seksuele geaardheid geweld werd gebruikt, soms met de dood tot gevolg.
In juni 2013 ondertekende de Russische president Vladimir Poetin de antihomowet in Rusland. In deze wet werd gesteld dat het maken van propaganda voor homoseksualiteit strafbaar is. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen. Mishandeling en vernedering van homoís zijn nog steeds orde van de dag.

Er wordt geadviseerd om niet alleen, maar in gezelschap, over straat te verplaatsen.

Reizen in en naar Rusland

De wegen in de grote steden van Rusland zijn over het algemeen goed. Op het platteland zijn de wegen mogelijk van slechte kwaliteit. Er geldt een nultolerantie op het rijden onder invloed van alcohol.

Er worden tal van treinrondreizen en treinreizen naar Rusland aangeboden. Het Russische treinnetwerk is van goede kwaliteit.
Indien u gebruik maakt van reizen met de trein wordt aangeraden uw bagage in de gaten te houden. Het is bekend dat bagage diefstal voorkomt. Indien u gebruik maakt van een nachttrein wordt aangeraden de deur van de coupe met slot af te sluiten.

Bomaanslagen, terreur en geweld in Rusland

De kans op grootschalig geweld in Rusland is aanwezig wegens politieke en economische crisis. De kans op een terroristische aanslag in Rusland is groot. De afgelopen jaren hebben in Moskou enkele bomaanslagen plaatsgevonden. In maart 2010 waren twee zelfmoordaanslagen in de metro van Moskou. Deze aanslagen werden later opgeŽist door een islamitische Tsjetsjeense groepering. In december 2013 werd in Volgograd bomaanslagen gepleegd op het station en een bus.
Door terroristen werd gedreigd met aanslagen tijdens de Olympische Spelen 2014 in Sochi (Sotsji).

Door de politie en oproerpolitie wordt het gebruik van geweld niet geschuwd. Het advies is dan ook niet aanwezig te zijn in de nabijheid van anti-regeringsdemonstraties en protesten of op plaatsen waar deze worden gehouden.

Vanwege de veiligheidssituatie worden reizen in bepaalde delen (deelstaten) van de Russische Federatie ontraden. Dit betreft met name de gebieden Dagestan, TsjetsjeniŽ en Ingoesjetie.

 

Meer informatie over Rusland

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over Rusland vinden:
Rusland informatie op landenwijzer.nl
Rusland informatie op landen.net

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor Rusland, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie