veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies Turkije

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor Turkije.

Turkije, officieel de republiek Turkije, is een groot land welke voor het grootste deel (97%) is gelegen in Zuidwest-AziŽ, de rest (3%) van het land ligt in Zuidoost-Europa. De hoofdstad van Turkije is Ankara.
De grootste stad is Istanbul, welke ten tijde van het Byzantijnse Rijk als Constantinopel de hoofdstad was. Het westelijke deel van Istanbul, en het gebied ten westen hiervan, liggen in Europa.
Turkije heeft ongeveer 81,7 miljoen inwoners en het overgrote deel van de bevolking is islamitisch.
Turkije grenst aan de buurlanden ArmeniŽ, Azerbeidzjan, Bulgarije, Georgie, Griekenland, Irak, Iran en SyriŽ. Verder grenst Turkije aan de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, de EgeÔsche Zee en de Zee van Marmara.
Turkije is een veelzijdig land en rijk aan historie en cultuur. Hierdoor is Turkije een geliefde vakantiebestemming.

 

Reisadvies Turkije

Voor het reizen naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een (minimaal nog 6 maanden) geldig paspoort of identiteitskaart en een visum. Voor sommige paspoorthouders is een visum voor Turkije nodig. Voor Nederlanders geldt dit inmiddels niet meer.

Voor Turkije geldt een verhoogd risicoprofiel. Vanwege de verhoogde kans op terroristische aanslagen in Turkije wordt u geadviseerd extra waakzaam en alert te zijn. Turkije is betrokken in de strijd tegen IS in SyriŽ. Daarnaast voert Turkije jarenlang een strijd tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), welke momenteel grotendeels is gevestigd in de Koerdische regio in het noorden van Irak. Vanwege de verhoogde dreiging kunnen extra verscherpte controles worden gehouden door Turkse politie en leger. U dient aanwijzingen gegeven door Turks gezag op te volgen. Het reisadvies voor Turkije wordt regelmatig aangepast. Kijk daarom geregeld op de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele gegevens en waarschuwingen.

Het komt in Turkije regelmatig tot aanslagen. Hierbij zijn soms (ook) toeristen het doelwit. Zo was het in 2006 raak in de populaire toeristische steden Antalya en Marmaris, werd hoofdstad Ankara in oktober 2015 door aanslagen opgeschrikt en was het op 12 januari 2016 raak in Istanbul. Bij een zelfmoordaanslag op het druk bezochte Sultanahmetplein vielen tien dodelijke slachtoffers. Dit waren alle tien Duitse toeristen.

Noodnummers in Turkije
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 155
Brandweer : 110
Ambulance / Eerste Hulp   112
Kustwacht : 155
Nederlandse Ambassade (Ankara) : +90 312-4091800
Gezondheidsrisico's in Turkije

De gezondheidszorg in Turkije is van goede kwaliteit. U dient er rekening mee te houden dat eventuele ziektekosten bij instellingen en (privť)klinieken ter plaatse contant moeten worden voldaan. Mogelijk worden niet alle kosten standaard door uw zorgverzekering gedekt, informeer hiernaar en neem eventueel een aanvullende verzekering.

Er zijn geen verplichte inentingen voor Turkije. Aanbevolen inentingen voor Turkije zijn onder andere tegen Hepatitis A en DTP.
In het Zuidoosten van Turkije komt Malaria(mug) voor.
Schistomiasis of Bilharzie is een wormziekte die men mogelijk kan oplopen in meren of rivieren (zoetwater) waar deze ziekte voorkomt. Als u alleen zwemt in (chloor) zwembaden of in zee kunt u deze parasiet niet oplopen.

Zoals in alle warme landen zult u ook in Turkije voorzichtig moeten zijn met voedsel. Let erop dat voedsel vers en goed bereid is. Vlees en vis goed doorbakken en op goede temperatuur geserveerd.

Wij verwijzen u voor actueel gezondheidsadvies voor Turkije naar LCR.

Leidingwater
Het Turkse leidingwater is in principe veilig te gebruiken als drinkwater. Het leidingwater is licht gechloreerd, hetgeen kan leiden tot maag- of darmklachten. U kunt mineraalwater of bronwater uit flessen drinken om eventuele klachten te voorkomen.

Natuurgeweld & extreem weer in Turkije

Turkije ligt in een aarbevingsgevoelig gebied. Lichte aardbevingen en aardschokken komen geregeld voor. De kans op een zware aardbeving in Turkije zware aardbeving is aanwezig. Seismologen voorspellen dat Istanbul zich in de toekomst moet opmaken voor een grote aardbeving. Uiteraard is niet precies te voorspellen waar en wanneer exact een aardbeving zal plaatsvinden. Istanbul is gelegen nabij de Noord-Anatolische Breuk welke van Oost naar West onder Noord-Turkije en Zee van Marmara loopt. De Euraziatische en Anatolische aardplaat schuiven hier over elkaar.

In Turkije zijn enkele vulkanen, maar deze zijn niet actief.
De Ararat is een vulkaan met een hoogte van 5138 meter. Ararat behoort tot de hoogste en grootste bergen van Turkije. Volgens de Thora is op deze heilige berg de ark van Noach terecht gekomen.
De Nemrut vulkaan was tot 1692 actief. Op de Nemrut vulkaan bevindt zich een klein warmwatermeer. De watertemperatuur bedraagt ongeveer 60 graden Celsius, dus er is toch nog enige activiteitÖ

In het zuiden en zuidwesten van Turkije kunnen in de zomermaanden grote bosbranden voorkomen wegens hoge temperaturen en aanhoudende droogte.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : groot
kans op bosbranden : redelijk groot
kans op orkanen : nihil
kans op overstromingen : zeer klein
kans op tornado's : zeer klein
kans op extreme hitte : groot in de zomermaanden
kans op extreme kou : in de berggebieden groot in de wintermaanden, met name in het oosten van Turkije

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over Turkije is te vinden op klimaatinfo Turkije.

Criminaliteit in Turkije

De criminaliteit in Turkije is niet schrikbarend groter dan in ons eigen land, maar lijkt de laatste jaren toch iets te zijn toegenomen. Ook in Turkije dient u rekening te houden met kleine criminaliteit zoals oplichting, zakkenrollerij en diefstal.

Reizen in en naar Turkije

U dient er rekening mee te houden dat deelname aan het verkeer chaotischer en onveiliger kan zijn. Dit wegens onveilig rijgedrag van veel verkeersdeelnemers en slechte conditie van de wegen.
Het wordt afgeraden in Zuidoost-Turkije na zonsondergang deel te nemen aan het verkeer.
In sommige gebieden wordt door Turks gezag verkeerscontroles uitgevoerd. Zorg dat u uw identiteitsbewijs / rijbewijs bij u hebt.

Bomaanslagen, terreur en geweld in Turkije

Er geldt voor geheel Turkije een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Hoewel het reizen in Turkije doorgaans zonder problemen verloopt, kunnen sommige gebieden gevaarlijk zijn.
De burgeroorlog in SyriŽ zorgt voor spanningen in het grensgebied. In de regio bevinden zich grote aantallen Syrische vluchtelingen. Zuid-Turkije is een doorgangsgebied voor SyriŽ strijders. In de grensprovincies aan Turkse-Syrische grens komen (gewapende) confrontaties en aanslagen voor.
Daarnaast voerde Turkije jarenlang strijd tegen de militante organisatie Koerdische Arbeiderspartij, Partiya Kurdistane (PKK). In het verleden wilde PKK een eigen onafhankelijke staat oprichten voor Koerden in Turkije (tussen 10-25% van de bevolking) in het zuidoosten van Turkije. In 2013 kwam een wapenstilstand tussen Turkije en PKK, waarbij de strijders van PKK zich grotendeels terugtrokken naar de Koerdische regio in het noorden van Irak. Hoewel men al jarenlang bezig is met vredesonderhandelingen liepen in 2015 de spanningen en geweld weer op in met name het zuidoosten van Turkije. Het reizen naar en in de Turks-Iraakse grensgebieden wordt afgeraden, wegens kans op aanslagen en gewapende conflicten tussen Turkse strijdkrachten en gewapende strijders van terroristische organisatie PKK.

 

Meer informatie over Turkije

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over Turkije vinden:
Turks verkeersburo
Turkije informatie op landenwijzer.nl
Turkije informatie

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor Turkije, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie