veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Auto winterklaar checklist

Als je met de auto op vakantie gaat dan dient deze in optimale conditie te zijn en voorzien te zijn van allerlei hulpmiddelen die je onderweg nodig hebt of kunt hebben. Sommige dingen zijn in het buitenland verplicht, zoals de reflecterende hesjes die in veel landen verplichte uitrusting zijn. Hieronder vindt u wintertips om uw auto winterklaar te maken. Deze complete winterchecklist voor uw autoreis levert u als het goed is een veiligere en prettigere reis op.

Winterbeurt
Veel autobedrijven bieden hun klanten een winterbeurt of wintersinspectie aan. Soms betreft het een gratis winterbeurt. Bij de winterbeurt wordt de auto gecontroleerd op de belangrijkste veiligheidspunten voor de winter. De aandachtspunten van een winterinspectie zijn de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten. De meeste winteraandachtspunten kunt u hieronder terugvinden en zelf controleren. Door onderstaande punten zelf door te lopen voorafgaande een winterinspectie bij de garage kunt u eventuele kosten beperken.

Banden
Controleer de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor betere rijeigenschappen, kortere remweg, minder slijtage en lager brandstofverbruik. Controleer de diepte van het bandenprofiel. De minimale wettelijke verplichting van banden is 1,6 millimeter. U kunt dit veelal snel aflezen door te kijken naar de slijtindicatoren, welke als dwarsblokjes in het profiel van de band te vinden zijn. Zolang de slijtindicator niet gelijk loopt met het loopvlak van de band is de minimale profieldiepte van 1,6 mm niet bereikt. In de wintermaanden is goed profiel van belang om goed water en vuil af te kunnen voeren. Maak gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor koude en natte weersomstandigheden en zijn (net als sneeuwkettingen) in sommige landen verplicht. Bij winterse omstandigheden ben je met winterbanden altijd in het voordeel ten opzichte van zomerbanden.

 

Koelvloeistof en antivries
Koelvloeistof is om de motor te koelen en de warmte via de radiator af te voeren. Het is van belang dat er voldoende koelvloeistof in het circuit aanwezig is en dat deze niet kan bevriezen. Koelvloeistof is hetzelfde als antivries. De kleur is vaak groen of blauw. Het controleren van koelvloeistof doet u wanneer de motor volledig afgekoeld is en de motor niet loopt. U kunt op het reservoir aflezen of het koelvloeistofniveau voldoende is. Met behulp van een antivriesmeter kunt u controleren of de koelvloeistof, of terwijl antivries, nog voldoende beschermd tegen vorst. Dit is van belang, want als de koelvloeistof bevroren is wordt de motor tijdens het rijden niet gekoeld en kan dit leiden tot grote motorschade.

Ruitenwisservloeistof
Voor de winter is er speciale ruitenwisservloeistof die niet snel bevriest bij temperaturen onder het vriespunt. Veelal is de kant-en-klaar vloeistof geschikt voor temperaturen tot -20 graden Celsius. Voordat u de vloeistof in het reservoir doet is het verstandig om de zomervloeistof volledig te legen (leegspuiten), anders verdunt u de vloeistof en kan deze alsnog sneller bevriezen. Bij het rijden op snelwegen kan door de rijwind de temperatuur dalen. Bij zeer lage temperaturen is het raadzaam om pure winter ruitenwisservloeistof te gebruiken. Door opspattend water met pekel en vuil zult u meer vloeistof gebruiken dan normaal. Zorg ervoor dat het reservoir vol is.

Ruitenwisservloeistof is bevroren
Het kan gebeuren dat bij extreme koude de ruitenwisservloeistof bevroren is. Dit kan ontstaan doordat u geen wintervloeistof heeft gebruikt, doordat deze verdund is of doordat de temperatuur extreem laag is. Als u bemerkt dat de ruitenwisservloeistof niet werkt, gebruik dan niet te veel de ruitenwissers. Wanneer de voorruit vuil is van opspattend water met pekel en u gebruikt de ruitenwisser, zal de gehele voorruit door zout en vuil slecht zicht geven. Mocht u dit overkomen dan kunt u het beste op een veilige plaats de voorruit schoonpoetsen met sneeuw of water. Het kan zijn dat de sproeikopjes vuil zijn of bevroren zijn. De sproeikoppen kunt u met een naald doorprikken. Zorg dat u een naald bij u heeft.

Ruitenwissers
Ruitenwissers zorgen voor goed zicht. Door opspattend water met pekel en vuil wordt de voorruit sneller vuil en wordt het zicht beperkt. Bij verouderde ruitenwissers wordt het rubber harder, vooral bij koudere temperaturen, en neemt de werking af. Wanneer ruitenwissers gaan strepen of een waas achterlaten, schurend rubber geluid maken of delen losraken is het hoog tijd beide ruitenwissers te vervangen. Zet bij vorst, ijzel en sneeuwval de ruitenwissers omhoog bij langdurig parkeren en gedurende de nacht. Dit voorkomt dat de ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit en bij gebruik of bij het lostrekken beschadigd raken.

 

Airconditioning
Mogelijk vraagt u zich af waarom de airconditioning in de winter moet werken. Niet om de temperatuur omlaag te brengen binnen in de auto, maar juist om de voorruit sneller te ontwasemen. Een airco blaast droge lucht, hierdoor ontwasemt de ruit sneller en beslaat de voorruit niet snel opnieuw.

Accu
Een veel voorkomend probleem in de winter is de niet startende auto. Accu's en batterijen presteren minder bij lage temperaturen. Wanneer de accu is versleten is de kans groot dat u dit bij lage temperaturen gaat merken en uw auto u in de steek laat. Laat de accu doormeten, dit is veelal gratis. Is de accu versleten, dan zult u een nieuwe moeten aanschaffen.

Verlichting
Controleer de werking van de verlichting. Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen willen oude lampen soms ineens kapot gaan. Als de verlichting van uw koplamp kapot is, vervang dan meteen beide lampen. U kunt er van uit gaan dat de andere lamp ook geen lange levensduur meer zal hebben. Tevens voorkomt u dat u twee verschillende soorten licht voert. Zorg ervoor dat reservelampen in de auto aanwezig zijn en let hierbij op het merk en type lamp welke u gebruikt.

Andere handige tips en wetenswaardigheden voor uw voertuig tijdens de wintermaanden:

Deurrubbers
Behandel de deurrubbers door deze lichtjes in te smeren met vaseline of siliconenspray. Dit voorkomt dat de deur blijft "plakken" aan de rubbers. U voorkomt hiermee dat de rubbers kunnen scheuren. Blijft de deur toch "plakken" door de vorst, trek dan niet te hard maar duw eerst tegen de deur. Door de duw komt het portier mogelijk los van de deurrubbers en voorkomt u schade aan uw rubbers.

Slotontdooier
Door uw deursloten vooraf licht in te oliŽn of in te spuiten met slotspray voorkomt u dat de sloten snel kunnen bevriezen. Mocht het slot toch bevroren zijn kunt u dit met slotontdooier weer oplossen. Slotontdooier kunt u beter niet in de auto laten liggen, want daar kunt u niet bij als u deze plots nodig heeft.

Ruitenkrabber of ruitenspray
Een ruitenkrabber is onmisbaar tijdens de wintermaanden. Zorg dat u voor vertrek alle ruiten ijsvrij maakt. Denk ook aan de buitenspiegels. Alleen een "streep over de ruit voor het zicht" is zeker niet voldoende. De verkeersboetes voor ramen met slecht zicht zijn zeer hoog. Er zijn ook spuitbussen verkrijgbaar met antivries ruitenspray. Deze maken het simpel om de ruiten ijsvrij te maken. Ontdooi nooit de ruiten door er warm water overheen te gooien, de ramen kunnen hierdoor scheuren.

Reservesleutel meenemen
Het is verstandig op reis de autoreservesleutel mee nemen of mee te geven aan uw partner of medereiziger. Handig bij verlies of wanneer de deuren op slot zijn gegaan tijdens het warmdraaien en de sleutels nog in het contact zitten.

 

Handrem niet gebruiken
De handrem kan vastvriezen. Maak daarom bij parkeren geen gebruik van de handrem, maar zet de auto in een versnelling. Staat de auto op een helling met de neus omlaag, gebruik de achteruitversnelling. Let op dat u bij het starten de koppeling intrapt en, indien u geparkeerd staat op een helling, tijdelijk de handrem gebruikt om te voorkomen dat het voertuig ongewild gaat rollen.

Auto wassen
In de wintermaanden is het verstandig ook uw auto te wassen, bij voorkeur in een wasstraat. Het strooizout tast metaal van carrosserie, onderstel en velgen aan waardoor roest op kan treden.

Ramen en koplampen onderweg wassen
Tijdens de reis is het verstandig de voorruit en koplampen even te wassen. Bij de meeste tankstations onderweg komt u een emmer en wisser tegen. Het is snel gebeurd en zorgt voor goed zicht. De koplampen reinigen zorgt voor betere lichtopbrengst en dus beter zicht.

Handig aan boord:
- naald, voor het doorprikken van de ruitensproeiers
- zaklamp
- gereedschap
- lifehammer
- veiligheidsvest (soms verplicht, ook voor andere inzittenden)
- zonnebril
- deken in geval van nood
- voldoende drinken voor onderweg of bij pech

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie