veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reizen met de auto

Veel mensen gaan jaarlijks op reis met de auto, al of niet met een caravan erachter. Een autovakantie naar Frankrijk, ItaliŽ en Duitsland zijn populair. Een autovakantie heeft het grote voordeel dat je niet afhankelijk bent van (openbaar) vervoer en vertrektijden. Je kunt gaan wanneer en waar je heen wilt en maakt je eigen autorondreis. Door de autoreis vooraf voor te bereiden voorkomt u onverwachte vertraging. Met behulp van routekaarten, routeplanners en navigatiesystemen kunt u de snelste of toeristische reisroute berekenen. Het is handig als u vooraf weet waar u met de beste faciliteiten een stop kunt houden of overnacht.

Om veilig en verantwoord een autoreis te kunnen maken hebben wij voor u een aantal autoreistips op een rijtje gezet. Naast veiligheidsadvies bieden wij u handige tips voor onderweg.

 

Veilige autoreis
Zorg ervoor dat de auto, caravan of aanhangwagen technisch in orde is. U kunt dit doen door middel van een servicebeurt, of zogenaamde zomerbeurt of winterbeurt, welke veelal door de merkdealers wordt aangeboden. De servicebeurt is gericht op veiligheid, denk hierbij aan bandenprofiel, bandenspanning, remmen, schokbrekers, vloeistofpeilen, ruitenwissers en verlichting. Kijk of je winterbanden nodig hebt voor je reis. Zo ja, zorg dat dei er op tijd op liggen.

Belading van de auto, aanhangwagen of caravan
Bij een autovakantie gaat meestal veel bagage mee. Controleer voordat u begint met laden eerst de bandenspanning. De auto, aanhangwagen of caravan wordt vaak helemaal vol geladen. Zorg ervoor dat de lading goed is verdeeld. Zware spullen onderop, lichtere bagage bovenop. Verdeel het gewicht zo goed mogelijk over de laadvloer, de zware spullen boven de as. Zorg ervoor dat, indien mogelijk, de bagage gezekerd is, zodat deze bij een uitwijkmanoeuvre, noodstop of aanrijding niet door het hele voertuig als projectiel rondvliegt. Een bagagenet of spanband kan hierbij een veilige oplossing bieden. Let bij aanhangwagens en caravans ook op de kogeldruk, dit is het gewicht wat op de trekhaak rust. Een te hoge of te lage kogeldruk kan de rijeigenschappen nadelig beÔnvloeden. In het instructieboekje van uw voertuig kunt u de kogeldruk vinden.

Toegestane maximum massa en overbelading
Men moet uitkijken voor overbelading. De beste weegmethode is een weegbrug, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Door bagagestukken te wegen en hierbij het gewicht op te tellen van het aantal personen die meereizen, krijg je een goede indruk van het totaal laadgewicht. Op het kentekenbewijs staat de toegestane maximale massa (TMM) vermeld. Het toegestane maximum gewicht bedraagt de ledige massa van het voertuig plus de maximale lading (vergeet hierbij niet het gewicht op te tellen van de inzittenden). Is het totaalgewicht hoger dan de op het kentekenbewijs vermelde tmm, dan is er sprake van overbelading. Voor aanhangwagens en caravans zonder eigen kenteken(bewijs) geldt een maximum gewicht van 750 kilo (gewicht van de ledige aanhangwagen of ledige caravan plus lading). De toegestane maximum massa van een caravan of aanhangwagen met eigen kenteken is terug te vinden op het kentekenbewijs.
Buiten het feit dat voor overbelading hoge boetes staan, wordt ook de rijeigenschappen van de auto en aanhanger nadelig beÔnvloedt. Bij constatering van overbelading zult u daarnaast ook ter plaatse het teveel aan gewicht moeten verwijderen voordat u uw reis mag voortzetten.

Brandstof
Let erop dat in het buitenland soms grote afstanden kunnen zijn tussen de tankstations op snelwegen. Zorg ervoor dat u de auto op tijd voltankt en wacht niet tot het rode lampje gaat branden. Auto's die op LPG rijden moeten er rekening mee houden dat deze brandstof in het buitenland vaak beperkt te tanken is. Ook kan er een speciaal verloopnippel nodig zijn om in het buitenland LPG te tanken.

Eten en drinken
Het is verstandig wat voeding en drinken (water) bij te hebben voor het geval u in een file terecht komt of onverwachts pech krijgt en lang moet wachten op hulp.

 

Rust
Zorg dat je goed uitgerust start aan de autoreis. Lange afstanden afleggen is niet een favoriete bezigheid van iedereen. We willen allemaal zo snel mogelijk naar de eindbestemming. Toch is het zeer belangrijk om geregeld even te pauzeren. Autorijden is immers intensief en het is daarom van groot belang scherp te blijven. Met name lange rechte stukken snelweg zijn een gevaar, waarbij makkelijk vermoeidheid en onoplettendheid kan toeslaan. Neem iedere twee uur een pauze en als u zich vermoeid voelt neem een langere pauze.

Veiligheidshesje
In veel Europese landen is het bijhebben van een goedgekeurd (Europese Norm EN-471 en CE-keurmerk) geel of oranje veiligheidshesje verplicht. Het is verstandig een dergelijk veiligheidsvest voor alle inzittenden bij te hebben.

Verbandtrommel
Een verbandtrommel is handig voor kleine ongelukjes of eerste hulp onderweg. Daarnaast ook in sommige landen verplicht om bij te hebben. Verder kunnen medicijnen als paracetamol en een middel tegen wagenziekte altijd van pas komen.

Veiligheidshamer
Een veiligheidshamer wordt gebruikt om het glas stuk te kunnen slaan wanneer de (elektrische) ramen niet werken, de deuren niet meer open kunnen, of wanneer het voertuig te water raakt. Gebruik de hamer bij nood altijd op de zijruiten. De voorruit en achterruit zijn veelal van gelaagd glas. Sla met de metalen punt tegen het glas nabij de sponning. Hier breekt de ruit het makkelijkst. Zodra de ruit gebroken is kunt u deze met elleboog of handen (beschermd) eruit drukken. De meeste veiligheidshamers zijn tevens voorzien van een gordelsnijder. Deze kunt u gebruiken om de veiligheidsgordel door te snijden indien nodig.

Isoleerdeken
Een isoleerdeken is een goudkleurige aluminium deken. Wanneer u nat bent geworden (te water) of onderworpen wordt aan koude kunt u deze deken omslaan. De deken zorgt ervoor dat uw lichaamswarmte wordt vastgehouden.

Overige veiligheidsmiddelen die van pas kunnen komen zijn een brandblusser (o.a. verlicht in BelgiŽ), een zaklamp en alcoholtesters (verplicht in Frankrijk).

Meer tips
- Lidmaatschap pechservice
- reisverzekering
- zonnebril
- Neem een reservesleutel van de auto mee en bewaar deze op een andere plaats.
- Maak kopieŽn van reisbescheiden, kentekenbewijs, rijbewijs, paspoort, bankpassen en andere waardevolle documenten. In geval van verlies of diefstal heeft u snel de juiste informatie bij de hand.
- Neem een creditcard, deze kunt u veelal gratis aanvragen bij uw bank. Een creditcard of Visacard is makkelijk bij het afrekenen van tolwegen, u heeft altijd geld voor extra (onvoorziene) kosten. Bovendien zijn uw aankopen verzekerd.

 

Reizen met kinderen
Een lange autoreis met kinderen kan soms een zware taak zijn. Wij hebben voor u adviezen en tips voor het reizen met kinderen, deze vindt u op de pagina reizen met kinderen.

Autoverhuur
Indien u niet met uw eigen auto naar uw bestemming rijdt, kan het huren van een auto, scooter of quad een goede optie zijn. Waar u op moet letten leest u bij autoverhuur en scooterverhuur en quadverhuur.

Wintersport
Kijk voordat u een autovakantie maakt naar de wintersport naar de aandachtspunten op de auto winterklaar checklist.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiŽle reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie