veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Bomaanslagen

Iets wat helemaal niet thuishoort in het beeld van een ideale vakantie is een bomaanslag. Toch is er een kans dat je op reis te maken krijgt met een bommelding of een bomaanslag. Soms is het een kwestie van aandacht trekken en is er juist geen intentie om toeristen of bewoners te verwonden. Soms is er juist wel sprake van een terroristische aanslag waarbij men juist probeert slachtoffers te maken. Helaas geschiedt dit ook wel eens op populaire toeristische bestemmingen zoals Egypte of Turkije.

Bommelding
Zo nu en dan worden we in Nederland opgeschrikt door een “verdacht koffertje” of een bommelding in een winkelcentrum, centraal station of vliegveld. In de meeste gevallen betreft het gelukkig een valse bommelding of loos alarm en is er geen sprake van een bom. Bij een serieuze bommelding worden bepaalde procedures in werking gesteld zoals ontruiming en afzetting van een gebied. Daarna volgt een explosieven verkenning. Indien een explosief wordt aangetroffen zal deze door het EOCKL (Explosieve Opruimingscommando Koninklijke Landmacht), voorheen bekend als EOD (Explosieven OpruimingsDienst), worden ontmanteld. Als het u overkomt, volg altijd aanwijzingen op van de hulpdiensten en ga zeker niet kijken in de buurt.

 

Verhoogde terreurdreiging
Wees bewust dat wereldwijd een verhoogd risico aanwezig is op terroristische aanslagen. Veelal worden aanslagen gepleegd middels bomaanslagen, raketaanvallen of zelfmoordaanslagen. De aanslagen zijn meestal gericht tegen lokale autoriteiten, politie of leger. In sommige gevallen is de aanslag gericht op civiele (westerse) objecten of plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen. Het dodenaantal bij een bomaanslag is vaak hoog, vaak vallen er veel burgerslachtoffers. Landen of gebieden die regelmatig in het nieuws komen met actieve terreurbewegingen die bomaanslagen plegen en oorlogsgebieden kunt u het beste mijden.

Risicogebieden en risicolanden voor bomaanslagen
Voor landen en gebieden waar terroristen actief zijn geldt een verhoogd risico op aanslagen en vaak een negatief reisadvies voor het land of deel van het land. Daarnaast is het risico op aanslagen uiteraard zeer hoog in oorlogsgebieden. Het is in risicolanden raadzaam het consulaat of ambassade in kennis te stellen van uw aanwezigheid in het land. Probeer in risicogebieden druk bezochte plaatsen te vermijden als u er niet moet zijn.

Wat te doen bij aanwezigheid bij een bomaanslag?
- Zoek dekking voor rondvliegende delen.
- Breng uzelf in veiligheid.
- Controleer of u gewond bent geraakt.
- Houd rekening met het feit dat een tweede bom aanwezig kan zijn.
- Probeer anderen te helpen en in veiligheid te brengen.
- Vermijdt panden binnen te gaan in de directe omgeving wegens instortingsgevaar.
- Maak alleen gebruik van uw mobiele telefoon als het dringend is en probeer het gesprek kort te houden om het telefoonnetwerk niet onnodig te belasten.
- Volg de instructies van lokale politie en hulpverleners.
- Geef informatie, foto’s of beeldmateriaal die kan helpen tot opsporing van de daders af bij de politie.
- Informeer de ambassade of consulaat.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie