veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Ontvoeringen

Een ontvoering is het vasthouden van een persoon, tegen diens wil in, op een onbekende plaats. De vrijheid wordt ontnomen. In het Engels spreken we over “kidnapping”. Het doel van een ontvoering kan persoonlijke of politieke achtergronden hebben, maar veelal gaat het om afpersing of losgeld. Wereldwijd komen ontvoeringen voor, vooral in de gebieden waar de plaatselijke misdaad, drugskartels, rebellen of terroristen, de macht hebben. In Nederland zijn de ontvoering van Gerrit Jan Heijn en de ontvoering van Freddy Heineken zeer bekende voorbeelden van criminelen die losgeld eisten. Sommige landen staan er bekend om dat er af en toe toeristen of zakenreizigers gegijzeld worden. Houd de reisadviezen goed in de gaten om te kijken of er sprake is van een verhoogd risico op ontvoeringen.

Kinderontvoering
Een andere vorm van ontvoering is kinderontvoering door ouders. Hierbij wordt het kind door een van de ouders of familie meegenomen naar een ander land, zonder toestemming van de andere ouder. Indien uw kind is ontvoerd naar het buitenland, kunt u niet zomaar zelf uw kind terughalen. In het buitenland gelden andere wetten en regels. Meer informatie over kinderontvoering kunt u vinden op www.kinderontvoering.org.

 

Gijzeling
Gijzeling is het vasthouden van een persoon tegen diens wil in op een bekende verblijfplaats. Een gijzelaar heeft een bepaald doel, veelal is dit losgeld of heeft het een politiek doel. Een gijzeling is gevaarlijk, omdat autoriteiten meestal niet ingaan op eisen van de gijzelaars. Het gebouw wordt door politie of leger omsingeld, waardoor gijzelaars niet weg kunnen en spanningen toenemen. Een voorbeeld is Moscow’s Dubrovka theater gijzeling, gepleegd op 23 oktober 2002. Door Tsjetsjeense militanten werden ongeveer 900 bezoekers gegijzeld. Door Russische militaire eenheden werd met veel geweld en inzet van gas een einde gemaakt aan deze gijzeling. Hierbij vielen veel doden.

Kaping
Men spreekt over een kaping indien men met geweld of door dreiging met geweld een vliegtuig, of trein, overneemt. Een kaping heeft veelal een politiek of persoonlijk doel van de kaper. Om vliegtuigkapingen te voorkomen worden tegenwoordig vliegreizigers en hun bagage streng gecontroleerd. Dit komt mede door de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001, waarbij twee gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. In Nederland was op 23 mei 1977 de treinkaping bij De Punt. Acht gewapende Molukse jongeren kaapten in Drenthe bij de Punt een trein. De kaping duurde ongeveer 20 dagen. Door speciale militaire eenheden werd een einde gemaakt aan de kaping. Hierbij kwamen 8 mensen om het leven, waaronder 6 kapers.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie